Zemestrīcē Haiti galvaspilsētā varētu būt tūkstošiem bojāgājušo (60)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Septiņas balles spēcīga zemestrīce otrdien skārusi Haiti galvaspilsētu Portoprensu, radot lielu postažu un raisot bažas, ka gājuši bojā simtiem cilvēku.

Ar jaunāko informāciju papildināts viss teksts

Postoša septiņas balles spēcīga zemestrīce otrdien skārusi Haiti galvaspilsētu Portoprensu, nodarot lielu postažu un raisot bažas, ka gājuši bojā simtiem cilvēku.

"Pēc mūsu domām, upuru skaits būs mērāms simtos," pavēstīja vietējais ārsts.

Glābšanas darbus apgrūtina tas, ka dažas minūtes pēc zemestrīces nabadzīgajā salā pārtrūka sakari.

"Portoprensas centrs ir nopostīts, tā ir katastrofa," sacīja vietējais iedzīvotājs Pjērs.

Pēc citu iedzīvotāju teiktā, zemestrīce, kura ilgusi 60 sekundes, nav pasargājusi nevienu divu miljonu iedzīvotāju lielās pilsētas daļu.

Pazemes grūdienā smagi cietusi ANO Stabilizācijas misijas Haiti (MINUSTAH) galvenā mītne, un ar lielu daļu personāla nav izdevies nodibināt kontaktus. "Liela daļa ANO Stabilizācijas misijas Haiti galvenās mītnes ir sabrukusi. Zem gruvešiem ir liels skaits cilvēku, gan mirušu, gan ievainotu," sacīja vietējais darbinieks.

Kā norādīja Humāno jautājumu koordinācijas biroja pārstāve Elizabete Bīrsa, ēkā strādājuši aptuveni 200 līdz 250 cilvēku.

Tāpat vēl nav izdevies sazināties ar palīdzības organizāciju darbiniekiem, kas strādāja ārpus galvenās mītnes.

"Es domāju, ka blakus esošajās ēkās bija vēl vairāk cilvēku, tāpat arī ANO bērnu fonda (UNICEF) un Pasaules pārtikas programmas (WFP) ēkās, taču mums nav nekādu ziņu," atklāja Bīrsa.

"Situācija ir ārkārtīgi nopietna," viņa piebilda.

Foto: AFP/LETA

Vietējie mediji ziņo, ka zemestrīcē nodarīti smagi postījumi prezidenta pilij, parlamentam, katedrālei un vairākām ministrijām. Sabrukušas arī slimnīcas, viesnīcas un skolas. Ēkām, kuras palikušas stāvot, izveidojušās lielas un garas plaisas.

ASV ģeoloģiskais dienests (USGS) pavēstīja, ka, pēc sākotnējām aplēsēm, zemestrīces spēks bija 7,3 balles un tās epicentrs atradies 15 kilometru attālumā no galvaspilsētas. Zemestrīce notikusi plkst.23.53 pēc Latvijas laika. Tā bija jūtama arī Kubā un Dominikānas Republikā, taču lielākā daļa postījumu nodarīti Portoprensā un tās apkaimē.

Kā norādīja zinātnieki, zemestrīces epicentrs atradies ļoti seklu.

"Tā bija ļoti sekla zemestrīce, aptuveni 10 kilometru dziļumā," informēja Zemeslodes fizikas institūta (IPG) pētnieks Jans Kingers. "Tā kā bija tik milzīgs grūdiens un zemestrīces [epicentrs] atradās tieši zem [Haiti galvaspilsētas], paredzams, ka būs ārkārtīgi lieli postījumi."

Viņš piebilda, ka bojāgājušo skaitu vēl vairāk varētu palielināt nekvalitatīvā ēku celtniecība un glābšanas dienestu trūcīgais aprīkojums.

"Visticamāk, ēkas bija nestabilas un slikti konstruētas. Turklāt pirmās palīdzības sniedzēji varētu nespēt tik efektīvi palīdzēt, kā tas, piemēram, ir Rietumeiropā," uzskata Kingers.

Tūkstošiem pārbiedētu cilvēku metušies ielās, bet daudzi iedzīvotāji bijuši spiesti pamest savas sapostītās mājas un izvietojušies sporta laukumos un atklātās vietās.

Foto: AFP/LETA

Drīz pēc zemestrīces iestājās nakts un nopostītā pilsēta iegrima tumsā, vēl vairāk saasinot paniku un bailes iedzīvotāju vidū.

ASV, Kanāda, un virkne Latīņamerikas valstu izteikušas gatavību sniegt palīdzību Haiti.

Lai gan katastrofas upuru skaits vēl nav aplēsts, Francijas valsts sekretārs sadarbības jautājumos Alēns Žuajandē nāca klajā ar paziņojumu, ka aptuveni 200 cilvēki pazuduši pēc tūristu iecienītas viesnīcas sagrūšanas.

"Es runāju par viesnīcu "Montana", kur apmetas tūristi un mīt Haiti strādājošie francūži. Mēs zinām, ka viesnīcā atradās 300 cilvēki, kad tā sagruva, un tikai 100 no tās izkļuva," sacīja Žuajandē.

Viņš piebilda, ka zemestrīce nodarījusi bojājumus arī Francijas vēstniecībai Portoprensā.

Valsts prezidents Valdis Zatlers, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) un ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) šodien izteikuši līdzjūtību Haiti prezidentam,  premjerministram un ārlietu ministram saistībā ar zemestrīci Haiti galvaspilsētā Portoprensā, kurā bojā gājuši vairāki simti iedzīvotāju.

Komentāri (60)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu