Eksperti: terora akts ir daļa džihāda (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kaut arī vakardien neviens nav uzņēmies atbildību par terora aktiem Maskavas metro, varas pārstāvji un novērotāji uzskata, ka to norises vieta un laiks norāda uz Ziemeļkaukāza islāma separātistiem, kuru līderis brīdinājis, ka viņu nākamais mērķis būs Maskava, vēsta Postimees.ru.

14.februārī čečenu islāmistu vadītājs Doku Umarovs intervijā portālam “Kavkaz-centr” paudis, ka viņi plāno izplatīt savu darbību Krievijas centrālajā daļā.

Analītiķi uzskata, ka vakardienas terora akti ir atriebība par to, ka Krievijas spēka vienības nesen nogalinājušas Umarovam lojālus islāmistu opozicionārus Saidu Burjatsku un Anzoru Astemirovu.

Kārnegī centra eksperts paudis, ka asinsatriebība ir vienīgais veids kā islāmisti var demonstrēt savu spēku. Pēc notikumiem Beslanā 2004.gadā ekstrēmisti sapratuši, ka valsts nav gatava pārrunām. Ziemeļkaukāzā islāmisti gandrīz katru dienu izrādot pretestību milicijai un vietējiem varas pārstāvjiem.

Tiesībsargājošā centra “Memorial” vadītājs izteicies, ka vakardienas terora akti nav nekas jauns. Tā ir daļa no konflikta, kas sācies 1990.gados. Draudi sarīkot džihādu Krievijā skanot visu laiku.

Parlamenta komisijas priekšsēdētājs Eiropas lietās vakardien intervijā paudis, ka terora akti varētu notikt arī turpmāk, kamēr situācija Ziemeļkaukāzā paliks iepriekšējā.

Krievijas žurnāliste Jūlija Latiņina uzskata, ka situācija Ziemeļkaukāzā pēdējā laikā pasliktinās. “Mums draud tās pašas briesmas, kas pēdējos 11 gados. Krievija ir starptautiska džihāda mērķis, bet mūsu valsts atšķirībā no citām  ne visai ir spējīga ar to cīnīties,” saka žurnāliste.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu