Valensa: Notikusi prātam neaptverama traģēdija (28)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Polijas eksprezidents Lehs Valensa sestdien pavēstīja, ka prezidenta Leha Kačiņska un citu valsts augstāko amatpersonu bojāeja lidmašīnas katastrofā Krievijā ir prātam neaptverama traģēdija.

"Jēzus, Svētā Marija, tā ir prātam neaptverama traģēdija, prātam neaptverama katastrofa," raudot sacīja Valensa. "Padomju spēki pirms 70 gadiem Katiņā nogalināja poļu eliti. Šodien tur mira poļu elite, kas grasījās izteikt cieņu tur noslepkavotajiem poļiem."

Sestdien nosēšanās laikā pie Krievijas rietumu pilsētas Smoļenskas lidmašīnas katastrofā gāja bojā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un virkne Polijas augstāko amatpersonu.

Kā paziņojis Krievijas Ģenerālprokuratūras izmeklēšanas komisijas oficiālais pārstāvis, no Varšavas uz Smoļensku lidojušajā lidmašīnā "Tu-154" atradušies 132 cilvēki.

Polijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka gājis bojā valsts prezidents un viņa sieva Marija.

Lidmašīnā atradās oficiālā delegācija, kas bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā pie Smoļenskas.

Delegācijā ietilpa arī armijas ģenerālštāba priekšnieks Františeks Gongors, ārlietu ministra vietnieks Andžejs Krēmers, Nacionālā piemiņas institūta vadītājs Janušs Kurtika, Seima vicespīkers Ježijs Šmaidziņskis, prezidenta kancelejas vadītājs Vladislavs Stasjaks, Polijas Centrālās bankas vadītājs Slavomirs Skšipeks un vēl virkne augstāko amatpersonu.

Lidmašīna nolaišanos veikusi biezā miglā un dažus simtus metru pirms lidlauka aizskārusi kokus, ietriekusies zemē un sašķīdusi.

Smoļenskas apgabala gubernators Sergejs Antufjevs apstiprinājis, ka lidmašīnas katastrofā izdzīvojušo nav.

"Lidmašīna nopļāva koku galotnes, ietriecās zemē un sašķīda," Krievijas telekanālam "Vesti-24" pavēstīja Antufjevs. "Izdzīvojušo nav."

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs izveidojis speciālu komisiju lidmašīnas katastrofas apstākļu izmeklēšanai, un par tās vadītāju iecelts premjerministrs Vladimirs Putins. Uz katastrofas vietu izlidojis Ārkārtas situāciju ministrijas vadītājs Sergejs Šoigu un transporta ministrs Igors Levitins.

Kā pavēstīja Krievijas gaisa spēku komandiera vietnieks pretgaisa aizsardzības jautājumos ģenerālleitnants Sergejs Razigrajevs, katastrofa pie Smoļenskas militārā lidlauka "Severnij" nav saistīta ar tā kvalitāti.

"Lidlauks "Severnij" ir pirmšķirīgs lidlauks, nedomāju, ka šī katastrofa ir kaut kādā veidā saistīta ar to," sacīja Razigrajevs.

Kā vēsta Krievijas ziņu aģentūras, atsaucoties uz vārdā neminētām amatpersonām, pastāv aizdomas, ka katastrofa notikusi pilotu kļūdas dēļ.

Smoļenskas rajonā bijusi bieza migla un tāpēc poļu lidmašīnai piedāvāts veikt nosēšanos Minskā vai Maskavā, taču pilots pieņēmis lēmumu nosēsties pie Smoļenskas. Ar ceturto nosēšanās mēģinājumu lidmašīna aizskārusi kokus un avarējusi.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu