Uzbekistānā slepeni veic sieviešu masveida sterilizēšanu (76)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/crucially

Ar valsts prezidenta pavēli valstī tiek veikta sieviešu masveida sterilizācija, tostarp bez viņu piekrišanas. Kā apgalvo cilvēktiesību aizstāvji, šī programma sākta 1999.gadā, taču 2003.gadā pārtraukta cilvēku neapmierinātības dēļ, vēsta NEWSru.com.

Neskatoties uz to, ka Islama Karimova prezidentūras laikā dzimstības koeficients uz vienu sievieti samazinājies no 4,4 līdz 2,5 bērniem, 2010.gada februārī valdība nolēmusi atjaunot sterilizēšanas programmu.

Valdība uzskata, ka valstī dzimst pārāk daudz bērnu un kā efektīvu kontraceptīvu piedāvā turpināt sterilizēšanu. Britu laikraksts publicējis informāciju, ka valsts veselības ministrija uzlikusi par pienākumu ginekologiem panākt vismaz divu sieviešu sterilizēšanu mēnesī. Lai izpildītu normas, ārsti mēdz veikt olvadu nosiešanas operācijas bez pacienšu piekrišanas, piemēram, ķeizargriezienu laikā vai izdomājot viltus operācijas, kuru laikā sterilizē sievietes.

Sākot ar šā gada februāri, valstī sterilizēti aptuveni 5 tūkstoši sieviešu.

Uzbekistānas varas pārstāvji noliedz tiesībsargājošo iestāžu apvainojumus, ka sterilizēšana notiek arī bez pacienšu piekrišanas.

Daudzas sievietes pēc skandalozās informācijas publiskošanas baidās dzemdēt slimnīcās. Veselības ministrija, instruējot ginekologus, norādījusi, ka, pierunājot sievietes uz sterilizēšanu, par to nedrīkst uzzināt sievietes vīrs un vīramāte. Ārsti arī maldinājuši sievietes par sterilizēšanas operācijas drošību un sekām.

Pēc Uzbekistānas veselības ministrijas datiem ik gadu valsts iedzīvotāju skaits palielinās par 500 tūkstošiem, tomēr eksperti apšauba šo informāciju.

Komentāri (76)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu