Somālijas pirāti apgalvo, ka Krievijas jūrnieki nošāvuši viņu biedrus (91)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievijas jūras kājnieki, kuri atbrīvoja no Somālijas pirātu gūsta tankkuģi "Maskavas universitāte", nav atbrīvojuši pirātus, kā oficiāli paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija, bet nošāvuši tos, ielikuši ķermeņus laivā un palaiduši laivu atklātā jūrā.

Ar šādu paziņojumu nācis klajā ziņu portāls "SomalilandPress", atsaucoties uz pirātu pārstāvi, kas vēlējies palikt anonīms. Pēc viņa vārdiem, nogalināti ne mazāk kā 10 cilvēki.

Draud izrēķināties ar Krievijas pilsoņiem

Pirātu pārstāvis arī nosodījis šīs darbības, vērtējot tās kā rasisma un naida izpausmes pret melnādainajiem un Āfriku. "Tā ir jaunās Krievijas seja," konstatējis pirātu pārstāvis un piedraudējis, ka kopš šā brīža ar Krievijas pilsoņiem, kuri nonāks pirātu gūstā, izrēķināsies analoģiskā veidā.

Pirātu mērķis esot aizsargāt savas zvejas vietas

Pirātu pārstāvis apgalvojis, ka ar pirātiem izrēķinājušies nepelnīti: "Mūsu cilvēki nekad nenodara kaitējumu ķīlniekiem, mēs vienkārši gribam apstādināt ārvalstu zvejniecību mūsu ūdeņos. Ja mūsu zvejniekus neciena, tad mums neatliek nekas cits, kā sagrābt ķīlniekus, pieprasot zaudējumu kompensēšanu."

Apšauba Krievijas oficiālo versiju

Jāpiebilst gan, ka pašpasludinātā Somalilenda ir galvenā Somālijas pirātu citadele, un pirātiem arī nav nekādu pierādījumu par viņu kolēģu noslepkavošanu, taču tajā pašā laikā arī atsevišķi Krievijas eksperti apšauba, ka kara jūrnieki vienkārši iesēdinājuši pirātus laivā un atbrīvojuši. Krievijas eksperts, interneta vietnes "Jūras biļetens" īpašnieks Mihails Voitenko vēl 7. maijā rakstīja savā blogā: "Pirātus, visticamāk, nogalināja operācijas gaitā – pārsteidzīgi vai ne gluži pārsteidzīgi, bet ļoti šaubīgos apstākļos. Ja pirātus patiešām plānoja atlaist, tad, lai izvairītos no baumām un kaitīgām sekām pasaules kuģniecībai, to vajadzēja izdarīt žurnālistu klātbūtnē."

Pēc viņa vārdiem, versija, ka pirātus atlaida tāpēc, ka Krievijā nav atbilstošu likumu, neiztur kritiku. Salīdzinājumam – kuģa "Arctic Sea" nolaupītāji, kuri ir apsūdzēti pirātismā, atrodas apcietinājumā, bet vienam nupat tiesa piesprieda piecu gadu cietumsodu stingra režīma kolonijā. "Un ko viņi dara cietumā? Lai viņus nekavējoties atbrīvo kopā ar atvainošanos!" raksta Voitenko.

Komentāri (91)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu