Putins publiski sastrīdas ar rokgrupas DDT līderi Ševčuku (90)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins tikšanās laikā ar vienu no saviem asākajiem kritiķiem, rokgrupas DDT līderi Juriju Ševčuku publiski sastrīdējies ar mūziķi.

Sestdienas vakarā Putins tikās ar labdarības pasākuma "Mazais princis" organizatoriem un dalībniekiem. Tikšanās pārauga publiskā strīdā ar rokmūziķi Ševčuku. Rokmūziķa opozicionārie uzskati bija labi zināmi jau iepriekš - viņš vairākkārt piedalījies opozīcijas rīkotajos "Nepiekrītošo gājienos", asi kritizējis Kremli un pat sarakstījis dziesmu "Kad beigsies nafta", kurā ir frāze "un mūsu prezidents nomirs". Tomēr Ševčuks tika uzaicināts uz tikšanos ar Putinu, kurš reti iesaistās diskusijās ar saviem oponentiem.

Tikšanās laikā Ševčuks sēdēja Putina pusē, viņus šķīra aktieris Leonīds Jarmoļņiks.

DDT līderis uzreiz paziņoja, ka viņam jau iepriekšējā vakarā zvanījuši no premjera mītnes un paprasījuši neuzdot asus jautājumus.

Putins izliekas, ka DDT solistu nepazīst

Putins sākumā izlikās, ka nepazīst DDT solistu, un paprasīja, kā viņu sauc. "Jura," izbrīnīts atbildēja Ševčuks. "Jura, tā ir provokācija," pārliecināti sacīja Putins. "Provokācija, nu labi," izteicās Ševčuks. "Mans palīgs šādā sakarā nevarēja jums zvanīt," sacīja Putins. "Nu labi, ne jūsu padomnieks, bet kaut kāds dīvainis," piekrita Ševčuks.

Kāds no pasākuma dalībniekiem šajā brīdī izteicās: "Vairs nav garlaicīgi!"

Ševčuks Putinu nozākā par brīvības trūkumu valstī

Ševčukam bija vairāki jautājumi Putinam. Pirmais - par brīvību, kuras, pēc mūziķa domām "nosacītā valstī nav", bet ir "kņazi un bajāri ar bākugunīm" un "darba lopu tauta". Norādot uz "plakātu patriotisma" izplatīšanu un "pusotru avīzi un pustelevīziju", Ševčuks paprasīja par varasiestāžu trenkātajiem "Nepiekrītošo gājieniem".

"Vispār mums ir ļoti daudz represīvo iestāžu. Es no visas sirds uzdodu šo jautājumu. Un noslēdzu ar šādu jautājumu: 31.maijā būs "Nepiekrītošo gājiens" Pēterburgā - vai tas tiks izdzenāts?" vaicāja Ševčuks.

Putins, savaldīgi uzklausījis mūziķi, strupi izmeta: "Viss?" un, saņēmis apstiprinošu atbildi, sāka ar secinājumu, ka "bez normālas demokrātiskas attīstības valstij nākotnes nebūs".

Putins paziņo, ka opozīcijas gājieni traucējot slimnīcām

Savukārt opozīcijai, pēc premjera domām, jāuzvedas savaldīgi un konstruktīvi. "Ja es redzu, ka cilvēki izgājuši, nevis lai vienkārši papļerkstētu un pareklamētu sevi, bet gan runā par lietu, konkrēti, norāda uz kādiem sāpīgajiem punktiem, uz kuriem varai būtu jāpievērš uzmanība, tad kas tur slikts?! Paldies par to jāsaka," sacīja Putins. "Ja jūs nolemsit rīkot "Nepiekrītošo gājienu", es atvainojos par pārāk asām lietām, teiksim, pie slimnīcas, kur traucēsiet slimiem bērniem, tad kura no vietējām varasiestādēm ļaus jums rīkot šo gājienu? Un pareizi darīs, ka aizliegs!"

Ne Maskavā, ne Sanktpēterburgā "Nepiekrītošo gājieni" nekad nav notikuši pie slimnīcām, taču premjeram ir aizdomas, ka gājieni traucē ne tikai slimajiem. "Jūs to gribat rīkot tur, kur cilvēki grib piektdien braukt uz vasarnīcu, piemēram. Vai arī svētdienas vakarā atgriezties no vasarnīcas. Viņi taču jūs tā nolamās! Un vietējo varu arī," sacīja Putins.

"Menti kalpo priekšniekam vai tautai?"

Uz šo Putina repliku Ševčuks atbildēja: "Mūsu ir 500 cilvēki, un 2500 omoniešu. Mēs kādu esam nogalinājuši vai nodūruši?" Tajā laikā Putins sāka spriest, kam "menti kalpo, priekšniekiem vai tautai". "Es jūs uzmanīgi klausījos un nepārtraucu. Citādi mums diskusija nesanāks, bet sanāks pļāpāšana," paziņoja Putins.

Savukārt mūziķis norādīja, ka vietējās varasiestādes, nevēloties saskaņot opozīcijas mītiņus, "nekavējoties tajā dienā aizpilda visus laukumus ar visādiem karuseļiem, tur ir ļoti daudz liekulības".

"Es ceru, ka Sanktpēterburgā viss notiks tieši tā, prātīgi: ar pilsoņu tiesībām izteikt savu neapmierinātību par varu tajos vai citos jautājumos," miermīlīgi izteicās premjers, bet tad atcerējās ceļus. "Taču lai cilvēki, kuri piedalīsies šajā gājienā, netraucētu citiem, kuri nevēlas demonstrēt, bet vienkārši tikt mājās laikā, grib aizbraukt pie ģimenes, bērniem un tā tālāk."

Komentāri (90)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu