Veterānus šokē Staļina pieminekļa uzstādīšana ASV (25)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: newsru.com

Vien dažas dienas pirms ikgadējām svinībām par godu sabiedroto spēku desantam Normandijas krastā 1944.gada 6.jūnijā ASV Virdžīnijas štata Bedfordas pilsētas memoriālajā parkā uzstādīts bijušā padomju diktatora Josifa Staļina bronzas krūšutēls.

Skulptūru uzstādīt bija plānots jau sen, taču sabiedrības aso diskusiju dēļ to atlika. Tomēr ar pieminekļa parādīšanos tās nevis mitējušās, bet tieši saasinājušās, vēsta vietējais laikraksts "Roanoke Times".

Kā ziņo laikraksts, šā iemesla dēļ daudzi veterāni ir atteikušies no dalības ik svētdienas pasākumos, uzskatot, ka Staļins tiks godināts tāpat kā citi antihitleriskās savienības līderi - ASV prezidents Franklins Rūzvelts un Lielbritānijas premjers Vinstons Čērčils, kuru krūšutēli jau sen uzstādīti šajā parkā.

Staļina pieminekļa pakājē saraksts ar viņa "ļaunajiem darbiem"

Atšķirībā no pārējiem ievērojamajiem līderiem zem Staļina skulptūras pielikta plāksne, kurā pieminēti visi padomju līdera ļaunie darbi.

"Pieminot tos desmitus miljonu cilvēku, kas gāja bojā Staļina valdīšanas gados, un visus tos, kas, nesot personīgus upurus, varonīgi noliedza viņa sekotāju uzvaru Aukstajā karā," teikts pieminekļa plāksnes vēstījumā.

Taisnojas, ka piemineklis nav uzstādīts slavināšanai

Memoriālā kompleksa administrācija skaidro, ka padomju diktatora piemineklis uzstādīts nevis viņa nopelnu dēļ, bet lai atgādinātu par viņa lomu Otrajā pasaules karā. Īpaši jāpiemin, kā padomju karaspēks novērsa Hitlera armijas uzmanību, tādējādi dodot iespēju sabiedrotajiem izsēsties Francijas krastā un atvērt otru fronti.

Šādam viedoklim piekrīt tikai neliela daļa amerikāņu veterānu. Viens no tiem, 75 gadus vecais Veiberns Norflits, uzskata, ka pieminekļa uzstādīšana ir pilnībā attaisnojama: "Nevar iznīcināt atmiņu un vēsturi." "Jāsavāc pēc iespējas vairāk pierādījumu, fotogrāfiju un videoierakstu, liecību, jo pienāks diena un stunda, kad viens kuces dēls pateiks, ka tā nekad nav bijis," viņš atgādina ģenerāļa Dvaita Eizenhauera sacīto Aušvicas nāves nometnē.

Vairums pieminekli tomēr uzskata par aizskarošu

Vairums tomēr uzskata, ka krūšutēla uzstādīšana aizskar veterānus, kas piemiņas pasākumos bijušos līderus mēdz godināt.

Kāda amerikāņu veterānu asociācija jau paziņojusi, ka cīnīsies par Staļina pieminekļa noņemšanu. Viņuprāt, padomju vadoņa piemiņai būtu pieticis tikai ar plāksni.

Citi savukārt norāda, ka šis notikums atstās negatīvu ietekmi uz memoriāla apmeklētību un līdz ar to - uz finansējumu.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu