Kirgizstānas valdība karavīriem devusi rīkojumu nekārtību rīkotājus nošaut (32)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kirgizstānas pagaidu valdība, cenšoties apturēt valsts dienvidos divas dienas ilgušās etniskās sadursmes, kurās līdz šim bojā gājuši 77 un ievainojumus guvuši vairāk nekā 1000 cilvēku, devusi karavīriem rīkojumu vajadzības gadījumā nekārtību rīkotājus nošaut.

Iepriekš amatpersonas ziņoja par 75 bojāgājušiem un 977 ievainotajiem.

Valdības lēmums skar visu reģionu Kirgizstānas dienvidos, kur ir izsludināts ārkārtas stāvoklis, tādējādi ļaujot aizsargāt civiliedzīvotājus un pašus karavīrus masveida vai bruņotos uzbrukumos, teikts Kirgizstānas pagaidu valdības izplatītajā paziņojumā.

Šis rīkojums ir spēkā no tā parakstīšanas brīža līdz brīdim, kad atcels ārkārtas stāvokli, teikts rīkojumā.

Jau vēstīts, ka naktī uz piektdienu Ošā sākās etniskas sadursmes starp kirgīziem un uzbekiem, kuras drīz vien pārauga masu nekārtībās. Nekārtībās iesaistītie dedzina automašīnas, demolē veikalus, tirgus un dzīvojamās ēkas un terorizē cilvēkus Ošas ielās.

Intervijā Kirgizstānas aģentūrai "24.kg" pagaidu valdības vicepremjers Azimbeks Beknazarovs atzina, ka stāvoklis Ošā ir smags.

"Uz dienvidiem pārceltās bruņoto spēku un milicijas vienības jau ir pārgurušas.. Ja nesaņemsim papildu palīdzību, nākamās divas diennaktis neizturēsim," teica Beknazarovs.

Kirgizstānas Iekšlietu ministrija aicina atvaļinātus miličus, bruņoto spēku pārstāvjus un citus ar vajadzīgo pieredzi palīdzēt, nodrošinot noteiktās komandantstundas ievērošanu un novēršot nekārtības, piektdien paziņoja pagaidu valdības preses dienesta vadītājs Farids Nijazovs.

No galvaspilsētas Biškekas sestdien izlidojusi jau pirmā 300 brīvprātīgo grupa, kuru naktī izveidoja no atvaļinātiem miličiem un bruņoto spēku pārstāvjiem.

"Virs tā sauktajiem uzbeku kvartāliem pilsētā paceļas melni dūmi, gandrīz pilnībā aizklājot debesis. Esam saņēmuši ziņas, ka dzērušu kirgīzu jauniešu pūļi, kuri [Ošā] ieradušies no attāliem valsts rajoniem, iet pa ielām un dedzina uzbeku mājas," telefoniski no Ošas pastāstīja cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Human Rights Watch" pārstāve Andrea Berga.

"Liels skaits sieviešu un bērnu bēg Uzbekistānas robežas virzienā, meklēdami glābiņu," teica Berga.

Cilvēktiesību aizstāve atzina, ka šobrīd nav zināms, kas notiek uzbeku kvartālos, norādot, ka šis informācijas trūkums ir visbiedējošākais.

Kirgizstānas pagaidu valdība pēc neskaitāmiem iedzīvotāju zvaniem nolēma atļaut uzbeku bēgļiem šķērsot valsts robežu ar Uzbekistānu.

Tāpat Kirgizstānas pagaidu valdība sestdien izteikusi lūgumu Krievijai nosūtīt miera uzturēšanas spēkus, lai palīdzētu nekārtības apturēt.

"Lai stabilizētu stāvokli, nepieciešams ievest ārvalstu bruņotos spēkus," žurnālistiem paziņoja pagaidu valdības vadītāja Roza Otunbajeva.

Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva administrācijas pārstāve sestdien paziņoja, ka Krievija uz nemieru pārņemtajiem Kirgizstānas dienvidiem gatavojas sūtīt humāno palīdzību, taču pašreizējos apstākļos miera uzturēšanas spēkus turp sūtīt negrasās.

"Tas ir iekšējs konflikts, un Krievija vēl nesaskata, kā tās iesaistīšanās varētu šo konfliktu atrisināt," paziņoja Natālija Timahova.

Tāpat Medvedeva pārstāve norādīja, ka lēmumu par miera uzturēšanas spēku nosūtīšanu uz Kirgizstānu varētu pieņemt tikai pēc konsultācijām ar Apvienoto Nāciju Organizāciju.

Lielākajā daļā Ošas tirgu un veikalu parasti tirgojās galvenokārt uzbeki, kuri tagad ir spiesti slēpties un izvairīties no sadursmēm ar kirgīzu nekārtību radītājiem, turklāt šobrīd visas pārtikas tirdzniecības vietas ir izdemolētas vai izpostītas ugunsgrēkos, tāpēc pilsētā sācies pārtikas trūkums.

"Ošā slēgti visi tirgi un veikali, pat maizi nevar nopirkt. Taču ievainotajiem jāēd silta maltīte trīs reizes dienā. Šobrīd meklējam risinājumus, kā [Ošas] apgabala slimnīcām nodrošināt nepārtrauktu pārtikas piegādi," žurnālistiem paziņoja Kirgizstānas Veselības ministrijas preses dienesta pārstāvji.

Ošas apgabala slimnīcas ir pārpildītas ar ievainotajiem - cietušos izvieto pat dzemdību un bērnu nodaļās.

Veselības ministrija turpina uz nekārtību skartajiem reģioniem sūtīt medikamentu un medicīniskā aprīkojuma kravas. Tāpat uz Kirgizstānas dienvidiem no galvaspilsētas Biškekas nosūtītas vairākas dažādas specializācijas ārstu komandas.

Kirgizstānā dzīvo gandrīz miljons uzbeku. Oša un Ošas apgabals ir ievērojamas uzbeku diasporas mājvieta.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu