Polijas prezidenta amatā stājies Broņislavs Komorovskis

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijas prezidenta amatā piektdien stājies Broņislavs Komorovskis.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Prezidenta zvērestu viņš deva parlamenta apakšpalātas Seima un augšpalātas Senāta kopīgā sēdē.

Komorovskis uzvarēja 4.jūlijā notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā. Tajā viņš ieguva 53,01 procentu vēlētāju balsu, savukārt aprīlī aviokatastrofā bojāgājušā prezidenta Leha Kačiņska dvīņubrālis ekspremjers Jaroslavs Kačiņskis saņēma 46,99 procentus balsu.

Komorovskis pārstāv valdošo labēji centrisko partiju "Pilsoniskā savienība", kuras līderis ir premjers Donalds Tusks.

Polijas prezidenta amata termiņš ir pieci gadi.

Ārkārtas prezidenta vēlēšanas tika rīkotas, jo aprīlī aviokatastrofā gāja bojā iepriekšējais prezidents Lehs Kačiņskis, kura amata termiņš būtu beidzies decembrī.

58 gadus vecais Komorovskis pēc izglītības ir vēsturnieks. Komunistu režīma laikā viņš bija disidents - izdeva pagrīdes literatūru, organizēja demonstrāciju, par ko mēnesi pavadīja cietumā, un darbojās arodbiedrībā "Solidaritāte". Karastāvokļa laikā Komorovskis tika internēts.

Kopš 1991.gada Komorovskis bijis parlamenta apakšpalātas Seima deputāts. 2000.-2001.gadā viņš bija aizsardzības ministrs, bet kopš 2007.gada novembra bija parlamenta Seima spīkers, bet pēc atkāpās no šī amata 8.jūlijā pēc tam, kad tika ievēlēts par valsts prezidentu. Saskaņā ar konstitūciju viņš kā Seima spīkers pēc Leha Kačiņska nāves bija prezidenta pienākumu izpildītājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu