Merkele: multikulturāla sabiedrība ir cietusi neveiksmi (156)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Mēģinājumi izveidot Vācijā multikulturālu sabiedrību ir cietuši pilnīgu neveiksmi, paziņojusi Vācijas kanclere Angela Merkele, aicinot imigrantus apgūt vācu valodu un kristīgās vērtības. Uzrunā Kristīgo demokrātu (CDU) sanāksmē Potsdamā viņa norādījusi, ka daudzkultūru sabiedrības koncepcija, kurā dažādu kultūru iedzīvotāji dzīvo laimīgi viens otram līdzās, reālajā dzīvē nedarbojas.

Papildināts viss teksts

Pirms nedēļas kanclere sarunās ar Turcijas premjerministru Redžepu Tajipu Erdoganu pauda apņēmību pielikt vairāk pūļu, lai veicinātu ne vienmēr apmierinošo 2,5 miljonu lielās turku minoritātes integrēšanos vācu sabiedrībā.

Turcijas prezidents aicina turkus mācīties runāt vāciski

Šajā nedēļas nogalē Turcijas prezidents Abdulla Gils intervijā izdevumam "Suedeutsche Zeitung" aicinājis Vācijas turku kopienu mācīties savas mītnes zemes valodu.

Ja cilvēks nerunā tās zemes valodā, kurā viņš dzīvo, tas nenāk par labu nevienam - nedz viņam pašam, nedz valstij, nedz sabiedrībai,

viņš izteicies. "Tāpēc es viņiem pie katras izdevības saku, ka viņiem jāmācās vācu valoda un jāspēj runāt tajā tekoši un bez akcenta. Tam jāsākas jau bērnudārzā."

Vācijas prezidents Kristiāns Vulfs nākamnedēļ dodas piecu dienu vizītē uz Turciju, lai tiktos ar šis valsts līderiem.

Debates imigrācijas jautājumā beidzamajā laikā raisījušas domstarpības Kristīgo demokrātu rindās, un Merkele centusies izsvērt abu pušu viedokļus.

No vienas puses, kanclere brīdinājusi, ka imigrācija "nospiež Vācijas sociālo sistēmu", no otras - viņa nav noliegusi, ka Vācijai ir vajadzīgi ārvalstu speciālisti, lai uzturētu savu ekonomisko attīstību. Viņa arī pieminējusi Vulfa izteikto atziņu, ka islāms ir kļuvis par Vācijas daļu, tāpat kā kristietība un jūdaisms. "Mums tomēr nevajadzētu kļūt par tādu valsti, kura pārējai pasaulei sūta signālu, ka tie, kuri tūdaļ nerunā vāciski vai nav auguši ar vācu valodu, te nav vēlami," piebildusi Merkele.

Vācijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Hanss Heinrihs Driftmans nesen izteicās, ka valstij steidzami vajadzīgi aptuveni 400 000 inženieri un kvalificēti strādnieki, kuru trūkums bremzē ekonomikas attīstību aptuveni par 1%.

30% vāciešu uzskata, ka Vāciju ir "nobradājuši svešinieki"

Tā liecina nesenās aptaujas. Apmēram tikpat daudz vāciešu domā, ka aptuveni 16 miljoni imigrantu vai iedzīvotāju ar ārvalstu izcelsmi valstī ieradušies, lai baudītu Vācijā pieejamās sociālās garantijas.

"Sešdesmito gadu sākumā mūsu valsts aicināja ārvalstu strādniekus braukt uz Vāciju, un tagad viņi dzīvo mūsu valstī. Mēs kādu laiku sevi mānījām, sakot, ka viņi nepaliks, ka viņi pēc kāda laika dosies prom, bet tā nav realitāte," izteikusies Merkele.

"Un, protams, pieeja būvēt multikulturālu sabiedrību un dzīvot līdzās un priecāties vienam par otru ir izrādījusies neveiksmīga, pilnīgi neveiksmīga," viņa piebildusi.

Komentāri (156)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu