Ārvalstu mediji: latvieši pievēršas neopagānismam (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ārvalstu latviešu reliģiskās tradīcijas gājušas savu gaitu - reliģiskās tradīcijas latviešiem Latvijā un latviešiem ārvalstīs esot gluži atšķirīgas. Pie tam daudz ārvalstu un vietējo latviešu pievērsušies senlatviešu reliģisko tradīciju kopšanai, proti, neopagānismam, ziņo "The Baltic Times".

Viena no galvenajām rakstā apspriestajām reliģijām ir tā dēvētā dievturu kustība. Kā skaidro "The Baltic Times", laikā, kad Latvijas valsts bija nesen dibināta, dievturība bijusi visai izplatīta. Taču, kad PSRS okupēja Latviju, kustība, līdzīgi kā citas reliģijas, tika apspriesta. Taču daudzi Latvijas iedzīvotāji, kuri kara un okupācijas laikā bēga uz ārvalstīm, savās jaunajās mītnes valstīs dievturības tradīcijas turpinājuši. Turklāt mūsdienās dievturu kustība atdzimusi arī pašā Latvijā, ziņo laikraksts.

Dievturu kustība Latvijā aktīvāka, nekā domāts

Dievturības pamātā ir latvju dainas, kurās aprakstīta un apdziedāta seno latviešu dzīve un tradīcijas. "Esmu bijis dievturis kopš 16 gadu vecuma. Dievturība ir sena manas tautas reliģija, kas piedāvā atbildes uz itin visiem dzīves jautājumiem - kā katrs iederas šajā pasaulē, kāds ir kura ceļš cauri dzīvei," laikrakstam stāsta 50 gadus vecais Andrejs Pinka no Ogres.

Taču interesanti, ka galvenais dievturu centrs atrodas Amerikas Savienotajās Valstīs, kur tas esot vietējo latviešu kupli apmeklēts.

Aktīvākie biedri - Latvijas lauku reģionos

Dievturu kustības pārstāve no Latvijas Gunta Saule laikrakstam stāsta, ka kustība valstī patlaban kļuvusi ļoti aktīva: "Patlaban Latvijā dievturu kustība ir ļoti aktīva - tiek organizētas lekcijas skolās, rīkotas tikšanās un diskusijas par dievturības jautājumiem." Turklāt sevišķi daudz kustības piekritēju esot Latvijas lauku reģionos. "Latvijas reģionos, īpaši Jelgavā, Ventspilī un Valmierā, ir mūsu aktīvākie biedri," stāsta Saule. Sieviete atklāj, ka ilgi aktīvi darbojusies folkloristikas jomā, taču dievturu kustībai pievērsusies nesen - pirms dažiem gadiem. "Dievture esmu tikai dažus gadus, taču patiesībā, ja atskatos pagātnē, šis dzīves veids man bijis jau ilgu laiku."

Daina Saule laikrakstam skaidro, ka Latvijas dainās slēpjas ne vien latviešu tautas identitāte, bet arī ticība.

"Patiesībā var teikt, ka dainas ir mūsu svētie teksti.

Tajās ir skaidrojums par mūsu dievu, dzīvi un dzīvesveidu. Dainās ir ļoti daudz slēptas nozīmes un simbolu, taču ne viss, kas tajās rakstīts, jāuztver burtiski," skaidro Daina.

"Neopagānisms" atdzimstot arī Lietuvā un Igaunijā

Laikraksts norāda, ka itin visi aptaujātie neopagānisma kustību biedri uzsvēruši, ka šī kustība nebūtu jāuztver kā reliģija, bet drīzāk dzīvesveids. "The Baltic Times" rakstā arī atklāts, ka līdzīgas folklorā balstītas kustības patlaban atdzimušas arī Igaunijā un Lietuvā. 

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu