Brazīlijas prezidenta amatā pirmoreiz ievēlēta sieviete (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Brazīlijā svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarēja pirmajā kārtā visvairāk balsu ieguvusī valdošās Strādnieku partijas kandidāte Dilma Rusefa, kļūstot par pirmo sievieti, kas ievēlēta Brazīlijas prezidenta amatā.

Pēc 99 procentu balsu saskaitīšanas 62 gadus vecā Rusefa bija ieguvusi 55,97 procentus balsu, bet 68 gadus vecais bijušais Sanpaulu štata gubernators Žozē Serra - 44,03 procentus.

Rusefa stāsies prezidenta amatā 1.janvārī, nomainot Luisu Inasiu Lulu da Silvu, kurš arī ir Strādnieku partijas biedrs.

Rusefa pirmajā kārtā 3.oktobrī ieguva 47 procentus balsu, bet viņas nopietnākais konkurents Serra - 33 procentus balsu. Pirmajā kārtā balotējās vēl septiņi kandidāti.

Atbalstīja pašreizējais prezidents

Atbalstu Rusefai ir paudis pašreizējais prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva, kurš ir vadījis valsti kopš 2003.gada un kuram konstitūcija liedz kandidēt uz trešo četru gadu amata termiņu. Lulas popularitātes reitings ir aptuveni 80 procenti, un Rusefa varēja cerēt, ka par viņu balsos gan daudzie tagadējā prezidenta atbalstītāji nabadzīgo iedzīvotāju vidū, gan arī uzņēmēji, kuri guvuši labumu no ekonomikas buma Brazīlijā.

Imigranta meita, skolotāja

Rusefa ir bulgāru imigranta meita, pēc profesijas skolotāja. 60.gadu otrajā pusē viņa iesaistījās marksistiskā kaujinieku grupējumā, kas cīnījās pret militāro diktatūru, un par to no 1970. līdz 1972.gadam pavadīja ieslodzījumā. Vēlāk viņa darbojās Demokrātiskajā darba partijā, bet pēc nesaskaņām pārgāja uz Strādnieku partiju. Pēc šīs partijas politiķa Lulas uzvaras prezidenta vēlēšanās Rusefa no 2003. līdz 2005.gadam bija enerģētikas ministre, bet no 2005.gada līdz šā gada martam - prezidenta kancelejas vadītāja.

Svētdien Brazīlijā notika arī štatu gubernatoru, federālā parlamenta un štatu parlamentu vēlēšanas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu