WikiLeaks: Obama "iemainīja" Eiropas drošību pret Krievijas atbalstu (24)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

ASV prezidents Baraks Obama atcēla plānus ierīkot Polijā un Čehijā pretraķešu aizsardzības vairogu, lai saņemtu Krievijas atbalstu ANO sankcijām pret Irānu, atklājies "WikiLeaks" publiskotajos dokumentos.

Publiskotie dokumenti arī rāda, ka no 251 287 telegrammām, kuras plāno publiskot 'WikiLeaks", 972 sūtītas no ASV vēstniecībām Varšavā (970) un Krakovā (2). Pēdējās telegrammas no Polijas datētas ar 2010.gada februāri, taču to saturs vēl nav atklāts.

Vienai telegrammai no Polijas ir augstākās slepenības zīmogs, 30 ir slepenas, deviņas konfidenciālas, vēl 556 slepenas, 204 paredzētas tikai dienesta lietošanai un 170 nav klasificētas kā konfidenciālas.

ASV diplomāti iepriekš tika informējuši Polijas Ārlietu ministriju, ka "WikiLeaks" gatavojas publiskot dokumentus, kuri potenciāli var kompromitēt konfidencialitāti abu pušu attiecībās.

"WikiLeaks" publisko diplomātiskās telegrammas un citus dokumentus ar laikrakstu "The New Yorlk Times", "Guardian" un citu mediju starpniecību, un tie liecina, ka Džordža Buša pretraķešu aizsardzības vairoga plānu izvietot desmit pārtvērējraķetes Polijā netālu no Kaļiņingradas apgabala robežas un radiolokācijas sistēmu Čehijā Vašingtona uzskatīja par šķērsli, kas neļāva panākt stingrākas sankcijas pret Irānas kodolambīcijām.

Kā liecina diplomātiskās telegrammas, ASV uzskata, ka Irāna jau ir saņēmusi raķetes no Ziemeļkorejas, kuras var apdraudēt Rietumeiropu.

Publiskotie dokumenti liecina, ka 2009.gadā Krievija intensificēja savu kampaņu pret pretraķešu aizsardzības vairogu, kura, pēc Maskavas domām, būšot vērsta pret Polijas tiešo austrumu kaimiņvalsti, nevis Irānu.

Pagājušā gada septembrī prezidents Obama atteicās no pretraķešu aizsardzības sistēmas veidošanas.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu