Gorbačovs brīdina Medvedevu, ka Krievija tuvojas katastrofai (108)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Bijušais Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs brīdinājis Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu, ka endēmiskā korupcija un brīvības ierobežojumi tuvina valsti katastrofai, piektdien teikts divos rakstos Krievijas opozīcijas nedēļas avīzē "Novaja gazeta".

"Perestroikas" tēvs, kurš ir "Novaja gazeta" līdzīpašnieks, publikācijās aicināja Medvedevu pieņemt jaunu Krievijas darba kārtību, kas atbrīvotu valsti no pagātnes kļūdām.

"2000.gadā prioritāte bija valsts integrācijas pasargāšana un vadības atjaunošana. Cilvēki atbalstīja prezidentu, kurš noteica šādus mērķus," Gorbačovs raksta par tā laika prezidentu un tagadējo premjeru Vladimiru Putinu.

"Var jau apstrīdēt viņa [Putina] izmantotās metodes un darbības veiksmīgumu, bet kopumā mērķi tika sasniegti," atzīst Gorbačovs.

Tomēr viņš uzskata, ka kopš tā laika valsts bīstami dreifē.

"Jo tālāk mēs ejam, jo vairāk neatrisinātās problēmas kļūst redzamas. Globālā krīze šīs problēmas tikai saasināja, bet tās neradīja. Tā nebija atbildīga par faktu, ka mēs zaudējam demokrātisko procesu virzītājspēku," Gorbačovs publikācijā uzrunā Medvedevu.

"Ne jau krīze izplatīja korupciju, kas ir iezagusies visos mūsu birokrātijas līmeņos un izārdījusi visu mūsu sabiedrību," uzskata Gorbačovs, kuram mūsdienu Krievijas politikā ir neliela loma. Pēdējos gados viņš atbalsta valsts liberālo opozīciju un iepriekš kritizēja Putinu.

Tomēr kopš 2008.gada, kad Medvedevs kļuva par Krievijas prezidentu, un Gorbačovs aicināja īstenot demokrātiskas reformas, viņš pašreizējā Kremļa saimnieka politiku ir maz kritizējis. Tomēr piektdienas publikācijās viņš atkal aicina prezidentu veikt reformas.

"Ja netiks apturēti mūsu antidemokrātiskie procesi, visi iepriekšējo gadu sasniegumi būs apdraudēti," uzskata bijušais padomju līderis.

Jo īpaši Gorbačovs kritizēja Krievijas nespēju dažādot un paplašināt savu ekonomiku. Pašreiz tā ir balstīta tikai uz naftas un gāzes eksportu.

"Mēs virzāmies uz priekšu pa naftas un gāzes ceļu, aizmirstot, ka tie ir neatjaunojamie resursi, ka tie nav mūžīgi," raksta Gorbačovs.

Krievija "ir iestrēgusi izejmateriālu un izmaksās balstītā ekonomiskajā modelī. Mēs neesam pārtraukuši deindustrializācijas procesu. Mēs izdalījām vairāk nekā saražojām", uzskata Gorbačovs.

Gorbačovs, kuram tagad ir 79 gadi, 1985.gada martā kļuva par Komunistiskās partijas ģenerālsekretāru, kas bija ietekmīgākais amats Padomju Savienībā.

Vēlāk viņš īstenoja "perestroiku" - reformas, kuru mērķis bija liberealizēt padomju komandekonomiku un demokratizēt tās autoritāro politisko sistēmu.

Komentāri (108)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu