Asanžs stāsta par pieredzi cietumā (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džūljens Asanžs intervijā BBC atklāj, kāpēc cīnās pret savu izdošanu Zviedrijai, kur viņam izvirzītas apsūdzības seksuāla rakstura noziegumos. Asanžs norāda, ka viņam ir bažas par to, cik taisnīga tiesa viņu Zviedrijā gaida. Turklāt, viņaprāt, Zviedrijas tiesu sistēmā ir nopietnas problēmas.

Asanžs izteicās, ka abas sievietes, kuras viņu apsūdz seksuālā vardarbībā, tikušas sakūdītas. Asanžs visas apsūdzības noraida, uzsverot, ka tās ir politiski motivētas.

Necer uz taisnīgu tiesu

"Likums nosaka, ka man ir zināmas tiesības. Un šīs tiesības nozīmē to, ka man nav jārunā ar kaut kādiem nejaušiem prokuroriem no visas pasaules, kuri vienkārši ar mani grib papļāpāt un nav gatavi to darīt jebkādā citā parastākā veidā," teica Asanžs. Zviedrija izdošanas orderi pamatojusi ar to, ka vēlas Asanžu saistībā ar izvirzītajām apsūdzībām nopratināt. Viņa advokāti centušies panākt, lai tikšanās ar Zviedrijas pusi notiktu kādā citā veidā, nevis arestējot un izdodot viņu Zviedrijai.

Foto: AFP/LETA

Asanžs intervijā arī sūdzas, ka Zviedrijas puse gribot panākt, lai viņš par apsūdzības detaļām publiski nerunātu. "Viņi arī prasa, lai es ar spēku tiktu nogādāts Zviedrijā un, kad būtu tur, tiktu turēts bez tiesībām sarakstīties un citādi sazināties, - tie nu nav apstākļi, kādos rodas taisnīgums," teica Asanžs.

Policija sakūdīja?

Runājot par sievietēm, kuras viņam izvirzījušas apsūdzības seksuālā uzmācībā, seksā bez prezervatīva un citos nodarījumos, Asanžs pieļauj iespēju, ka savu pirkstu apsūdzību celšanā pielikusi policija. Viņš skaidro, ka abas dāmas policijā sākotnēji vērsās vien pēc padoma, nevis lai pret viņu celtu apsūdzības.

Foto: LETA

Viena no policijas negodprātības pazīmēm esot tā, ka  sievietes, kad uzzinājušas, ka abas stājušās seksuālās attiecībās ar Asanžu, satraukušās par iespējamām seksuāli transmisīvām slimībām un tādēļ devušās uz policiju pēc padoma. "Un tad policija ķērās šai lietai klāt un sievietes piešmauca," izsakās Asanžs. Vēl viena iespēja esot tāda, ka sievietes nebijušas pārliecinātas par savu rīcību un izmantojušas robu Zviedrijas likumos - ja viņas vēršas policijā pēc padoma, tad nevar tikt apsūdzētas par nepatiesu apsūdzību celšanu.

Asanžs: draudēts man un maniem bērniem

Savukārt intervijā laikrakstā "El Pais" Asanžs norāda, ka gan viņš pats, gan viņa advokāti un bērni saņēmuši draudus, kuri, kā viņš pārliecināts, nāk no ASV pārstāvju puses.

Cietumsargs iedeva zīmīti, ka mani atbalsta

Džuljens Asanžs izdevumam "El Pais" atklāj arī Londonas cietumā piedzīvoto. Cietumā pavadītajā laikā viņš trīs reizes tika pārcelts. Sākotnēji viņš tika nogādāts cietuma spārnā, kurā izmitināti 350 ieslodzītie, kuri var radīt fiziskus draudus citiem cietumniekiem vai sargiem un vairums izdarījuši seksuāla rakstura noziegumus vai noziegumus pret bērniem. "Es savu kameru pamest nedrīkstēju, bet pārējie cietumnieki man zem durvīm bāza zīmītes un citas lietas. Viņi bija ļoti ziņkārīgi," stāsta Asanžs. Vēlāk Asanžs, baidoties par viņa drošību, tika pārcelts uz citu vietu - cietuma spārnu, kurā tiek turēti ieslodzītie, kuri īpaši jāizolē. "Tur viņi sūta visnepaklausīgākos ieslodzītos," saka Asanžs.

Kādu dienu viņš cietumā pusdienojis un mutē sajutis metāla gabalu, kā dēļ nolauza vienu zobu; Asanžs neņemas spriest, vai tā bijusi vienkārši nejaušība, vai arī kāds to viņa ēdienā ieliecis apzināti.

Taču, cietumā esot, "WikiLeaks" dibinātājs saņēmis arī uzmundrinājumus. Viņam radies iespaids, ka lielāka daļa cietuma darbinieku ir viņa pusē. Kādu dienu viens no cietumsargiem viņam nodevis zīmīti, kurā bija rakstīts: "Man šajā pasaulē ir tikai divi varoņi - Mārtins Luters Kings un jūs."

Asanžs: man nav bijis seksuālu attiecību, kurām nepiekristu abas puses

Komentējot Zviedrijā viņam izvirzītās apsūdzības, Asanžs norāda: "Man nekad ne ar vienu nav bijis seksuālu attiecību, kurām nepiekristu abas puses."

Asanžs: mana misija ir caurskatāmība lēmumos

Vietne "WikiLeaks" pēdējo mēnešu laikā publiskojusi simtiem ASV diplomātiskās sarakstes dokumentu, atklājot daudzus neglītus faktus un lietas, kuras daudzas valstis labprātāk paturētu noslēpumā. ASV izveidota īpaša komisija, kas lemj par to, kādas apsūdzības ASV Asanžam varētu celt, lai panāktu viņa izdošanu Amerikai. ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone paziņojusi, ka "WikiLeaks" darbības uzskatāmas par valstu "miermīlīgu attiecību sabotāžu".

Aizstāvoties pret ASV kritiku, Asanžs intervijā BBC norāda, ka viņa mērķis un misija ir "veicināt taisnīgumu, izmantojot atklātības metodi". "Pasaulei ir ļoti daudz problēmu, kuras jārisina, - un mēs dzīvojam tikai vienreiz. Katram cilvēkam, kuram ir iespēja kaut ko darīt lietas labā, ja šis cilvēks ir ar labu gribu un raksturu, viņa pienākums ir mēģināt risināt tās problēmas, kuras ir telpā, kurā viņš dzīvo," saka Asanžs.

""WikiLeaks" panācis daudz laba"

"WikiLeaks" jau tagad panācis daudz laba, uzskata Asanžs. "Politisko procesu pārmaiņas nav kaut kas tāds, ko mēs varam redzēt momentā. Taču mēs redzam, ka mums valdības nedaudz ir izdevies mainīt - ja ne procesus, tad vismaz politiskās figūras daudzās valstīs gan mūsu publikācijām izdevies pamainīt," saka vietnes dibinātājs. "Mēs esam panākuši to, ka dažās valstīs mēģina uzlabot likumus. Mēs esam panākuši arī policijas izmeklēšanas par pārkāpumiem, kurus mēs publiskojām," viņš turpina.

39 gadus veco Asanžu Londonas tiesa atbrīvojusi pret 200 000 latu lielu drošības naudu, un viņam jāievēro ārkārtīgi stingri drošības noteikumi, ja viņš grib palikt brīvībā. Viņam ik dienu jāpiesakās vietējā policijas iecirknī, jānēsā elektroniskā aproce, kas vēsta par viņa atrašanās vietu, kā arī jāuzturas noteiktā dzīvesvietā - kas ir viņa drauga, žurnālista muiža Norfolkā. Viņa advokāti tikmēr cīnās pret Asanža izdošanu Zviedrijai.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu