Rietumus apdraudot "mazie bin Ladeni" (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Svētajā karā jeb džihādā iesaistījusies jauna teroristisko vadoņu paaudze, kurus slepenie dienesti nodēvējuši par "mazajiem bin Ladeniem". Šo jauno spēku iesaistīšanās cīņā teroristiem dod vēl nebijušas iespējas veikt uzbrukumus Rietumiem, par izlūkdienestu brīdinājumu raksta "The Telegraph".

Lai gan mērķtiecīgi uzbrukumi vājinājuši teroristiskā grupējuma "al Qaeda" vadību Afganistānā, atbalstu grupējumam sniedzot "jauna līderu paaudze", kuri darbojoties pārsvarā Pakistānas ziemeļrietumos.

Specdienesti tādējādi lēš, ka cīņa pret islāma teroristiem varētu turpināties gadu desmitiem.

Jaunie līderi Pakistānā, Jemenā, Somālijā un citviet spējuši piesaistīt tūkstošiem jaunu kaujinieku, un tas ir krietni vairāk, nekā savulaik savā pakļautībā izdevās savākt pašam "al Qaeda" vadītājam Osamam bin Ladenam. Tiek uzskatīts, ka patlaban meklētā terorista tiešā pakļautībā esot mazāk nekā 500 kaujinieku.

Bin Ladens kļuvis par jauno Če Gevaru

"Bin Ladenam izdevies panākt svarīgu lietu. Viņš ir kļuvis par sava veida jauno Če Gevaru [plaši pazīstams kubiešu disidents]. Viņš daudziem kļuvis par ikonu naidam un dusmām, apvienojot ļoti dažādus cilvēkus, kuru neapmierinātību un dusmas nosaka ļoti dažādi iemesli," skaidro Džordžtaunas Universitātes pasniedzēja Kristina Feira.

"Šie jaunie grupējumi ir gluži kā "al Qaeda" franšīzes," saka Pakistānas drošības eksperts Aveša Sidiga. "Lai gan "al Qaeda" ir gandrīz sabrukusi, jaunās grupas pieņēmušas tos pašus mērķus, ko iepriekš uzstādīja "al Qaeda" viena pati," uzskata Hasans Abas, terorisma eksperts, Kolumbijas Universitātes pasniedzējs.

"al Qaeda" jau 70 pasaules valstīs

Vēl kāda būtiska jauno grupējumu iezīme ir tā, ka tie savu rekrutēšanu veic ne tikai Tuvo Austrumu valstīs, bet arī Rietumos - tajās valstīs, pret kurām tās grib cīnīties. Tas savukārt rada vēl nebijušus draudus šo valstu iekšienē. Kādā ASV Kongresa šā gada ziņojumā lēsts, ka "al Qaeda" šūniņas patlaban ir jau vairāk nekā 70 pasaules valstīs.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu