Ēģiptē nerimstas vērienīgie protesti (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau sesto dienu turpinoties vērienīgajiem protestiem, Ēģiptes galvaspilsētā arī svētdien pulcējušies cilvēku tūkstoši, pieprasot ilggadējā prezidenta Hosni Mubaraka atkāpšanos.

 Nakti uz svētdienu Kairas centrā esošajā Brīvības laukumā - protesta akciju epicentrā - pavadījuši ap 200 demonstrantu, kas svētdienas rītā skandēja "Mubarak, Mubarak, lidmašīna gaida".

Tikmēr policistu, kas pēdējo dienu laikā iesaistījušies vardarbīgās sadursmēs ar protestētājiem, svētdienas rītā Kairas ielās jau bija manāmi mazāk, un arī galvaspilsētā izvietotie karavīri demonstrācijās neiejaucās.

Taču, kā liecina jaunākā informācija, svētdienas pēcpusdienā armijas spēku klātbūtne jau kļuvusi jūtamāka.

Virs Kairas nelielā augstumā patrulē vismaz divas iznīcinātājlidmašīnas, bet ieeju Brīvības laukumā bloķē armijas transportlīdzekļi.

Karavīri pārbauda to cilvēku dokumentus un somas, kas vēlas pievienoties demonstrantiem, šādi cenšoties nepieļaut, ka laukumā tiek ienesti ieroči.

Kā ziņo britu raidsabiedrība BBC, daudzi demonstranti uzkāpuši uz tankiem un citiem laukumā izvietotajiem armijas transportlīdzekļiem, un, šķiet, militārpersonas atbalsta protestētājus.

"Armija un tauta ir sadevušās rokās," laukumā skandē demonstranti.

Kairas ielās sastaptie cilvēki stāsta, ka vēlas, lai atkāptos visa līdzšinējā vara, kas vainojama pie plašās nabadzības, korupcijas, bezdarba un policijas visatļautības.

"Ja prezidents atkāpsies šodien, haoss būs galā," spriež kāda skolotāja. "Cilvēki ir cietuši 30 gadus, pāris šausmu dienām nav nozīmes."

Lai gan svētdiena Tuvajos Austrumos ir darba nedēļas pirmā diena, daudzi galvaspilsētā esoši uzņēmumi ir slēgti. Arī interneta darbība un īsziņu nosūtīšana no mobilajiem tālruņiem joprojām ir traucēta.

Daudzās degvielas uzpildes stacijās sāk beigties degviela, bet bankomāti ir izlaupīti vai nedarbojas. Ēģiptes birža, kā jau parasti svētdienā, ir slēgta, bet bankas, pēc Ēģiptes Centrālās bankas īpaša rīkojuma, darbu pārtraukušas.

Kaut arī valdības ēkas tiek rūpīgi apsargātas, daudzos galvaspilsētas rajonos izveidojies varas vakuums, no Kairas ziņo BBC reportieris. Tādēļ bruņotu iedzīvotāju grupas uzsākušas patruļas cīņā pret plaši izplatīto marodierismu un cita veida nekārtībām.

No cietuma izlaužas ieslodzītie

Tikmēr naktī uz svētdienu no vairākiem Ēģiptes cietumiem izlauzušies tūkstošiem ieslodzīto, bet vismaz astoņi cietumnieki nemieros gājuši bojā.

Daudzi ēģiptieši uzskata, ka policisti ieslodzītos no cietumiem izlaiduši tīšuprāt, lai vairotu haosu un uzsvērtu nepieciešamību pēc drošības spēkiem.

Virkne valstu tikmēr sākušas savu pilsoņu evakuāciju no nemieru pārņemtās Ēģiptes.

ASV vēstniecība Kairā mudina Ēģiptē esošos Savienoto Valstu pilsoņus pēc iespējas ātrāk doties prom no šīs valsts, Turcija gatavojas 750 savu pilsoņu evakuācijai, bet Irākas valdība ir gatava savus pilsoņus mājup nogādāt bez maksas.

Vēl vairāku valstu valdības mudinājušas savus pilsoņus atturēties no braucieniem uz Ēģipti.

Arī starptautiskie uzņēmumi un tūroperatori uzsākuši savu darbinieku un klientu evakuāciju.

Kairas starptautiskajā lidostā svētdien atcelti desmitiem reisu, bet daudzi lidojumi kavējas. Lidostā sāk ierasties aizvien vairāk cilvēku, kuri vēlas pamest nemieros un nestabilitātē grimstošo valsti.

Aicina atkāpties

Kā jau ziņots, cerībā mazināt plašos protestus, Mubaraks sestdien paziņoja, ka līdzšinējais izlūkdienesta priekšnieks un prezidenta uzticības persona Omārs Suleimans iecelts viceprezidenta amatā. Savukārt valdība, kā to agrā rītā bija solījis Mubaraks, sestdien atkāpās, un īsi pēc Suleimana iecelšanas viceprezidenta amatā jaunā kabineta veidošana uzticēta līdzšinējam aviācijas ministram Ahmedam Šafikam.

Turpretī vairāki Ēģiptes politiskie spēki svētdien izplatītajā paziņojumā pārejas valdības veidošanu mudina uzticēt opozīcijas līderim Nobela Miera prēmijas laureātam Mohamedam el Baradei.

Pats el Baradei jau paziņojis, ka ar Mubaraka izziņotajām izmaiņām valdībā nebūs pietiekami.

"Es aicinu prezidentu Mubaraku un viņa režīmu pamest Ēģipti cik drīz vien iespējams. Tā būs labāk gan Ēģiptei, gan jums pašiem," televīzijas kanālā "Al-Jazeera" sacīja el Baradei.

Savukārt ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns svētdien aicinājis uz "savaldību, atturēšanos no vardarbības un cilvēktiesību un pamatbrīvību" ievērošanu.

Kā jau ziņots, kopš otrdienas, kad plašie protesti sākās, demonstrantu un likumsargu sadursmēs visā Ēģiptē dzīvību zaudējuši vismaz simts cilvēku, bet vēl tūkstošiem ievainoti nemieros Kairā, Suecā un Aleksandrijā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu