Kairā ar protestiem nesaistītā incidentā ievainots Latvijas valsts piederīgais (100)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptes galvaspilsētā Kairā ar tur notiekošajiem protestiem nesaistītā incidentā ir cietis Latvijas valsts piederīgais, kurš pašlaik ir drošībā un kura dzīvība nav apdraudēta, apliecināja Ārlietu ministrijā (ĀM) un Latvijas vēstniecībā Ēģiptē. Savukārt aģentūra AFP ziņo, ka sadursmēs Kairas Brīvības laukumā līdz nāvei piekauts kāds ārvalstnieks.

(Pievienota jaunākā informācija no 5.rindkopas.)

Sākotnēji vēstniecības 3.sekretāre Samija Šerifa Džeu sacīja, ka Latvijas iedzīvotājs ticis sašauts, bet ĀM neapstiprina šo informāciju, apgalvojot, ka ievainojuma veids neesot zināms. Ievainotais cilvēks tika nogādāts slimnīcā, bet tagad no tās jau ir izrakstīts. Viņš pašlaik atrodas Hurgadā un gatavojas doties atpakaļ uz Latviju. Cietušais ir Latvijas pilsonis, kurš Ēģiptē bija pavadījis ilgāk nekā mēnesi.

ĀM nesniedz plašāku informāciju, jo tai nav pilnvaru izpaust privātas ziņas. Ministrija turpinās sekot līdzi viņa veselības stāvoklim, kā arī pārējo Latvijas valsts piederīgo situācijai Ēģiptē.

Šodien ar vēstniecību sazinājušies 45 latvieši

Latvijas vēstniecībā Ēģiptē pēc informācijas ir griezušies apmēram 45 Latvijas pilsoņi, no kuriem daļa vērsušies savas ģimenes vārdā.  Šodien saņemto telefona zvanu skaits bija mazāks, nekā iepriekšējās divās dienās, kas ir skaidrojams ar to, ka daļai cilvēku pamest galvaspilsētu Kairu un valsti ar lidmašīnu bija ieplānots vakar vai šorīt, kas, visticamāk, ir arī noticis. Par to liecina fakts, ka neviens pilsonis no Kairas šodien nav sūdzējies, ka nāktos gaidīt lidostā, norādīja Džeu.

Tikmēr kļuvis zināms, ka Kairā Brīvības laukumā līdz nāvei piekauts kāds ārvalstnieks, ziņo aculiecinieki un mediķi. Upura vārds un nacionalitāte pašlaik netiek atklāta.

Kairas centrs. Ēģiptes armijas karavīrs, 3.februāra pēcpusdiena
Kairas centrs. Ēģiptes armijas karavīrs, 3.februāra pēcpusdiena Foto: AFP/LETA

Prezidenta atbalstītāju un pretinieku sadursmes

Aģentūra Reuters ziņo, ka ceturtdien 10 cilvēki gājuši bojā asiņainajās sadursmēs Kairas centrā esošajā Brīvības laukumā. Viens no ārstiem, kas sniedzis pirmo palīdzību cietušajiem Brīvības laukumā stāsta aģentūrai Reuters, ka vairāki cilvēki atvesti ar šautām brūcēm galvā.

Vērienīgie protesti pret Ēģiptes prezidentu Hosni Mubaraku trešdien izvērtās vardarbīgās valsts vadītāja atbalstītāju un pretinieku sadursmēs, kurās dzīvību zaudēja vismaz septiņi cilvēki, bet vairāk nekā tūkstotis guvuši ievainojumus.

Ēģiptes viceprezidents šodien paziņoja, ka valsts zaudējusi vismaz 1 miljardu dolāru ienākumu, miljonam tūristu pametot valsti, baidoties par savu drošību. Tāpat daudzus desmitus miljonu dolāru zaudējumus katru dienu Ēģiptes ekonomikai rada interneta bloķēšana.

Kā ziņo BBC, nekas neliecina, ka prezidenta opozīcija atteiksies no ieceres sarīkot īpaši vērienīgu demonstrāciju piektdien, kas ir noteikta kā Mubaraka "aiziešanas diena".

Sandijs Semjonovs: situācija ir saspringta

Situācija Kairā pēc vakardienas ir pamainījusies un kļuvusi diezgan saspringta – Ēģiptes prezidenta Hosni Mubaraka atbalstītāji ir izgājuši ielās un sākušās atklātas asiņainas sadursmes. Pilsētā uz ielām valda haoss, cilvēki skraida ar ieročiem, aptur mašīnas un paši tās pārbauda, telefonsarunā no Kairas ar TVNET savos pirmajos iespaidos ierodoties Ēģiptē dalījās TV3 raidījuma "Nekā personīga" žurnālists Sandijs Semjonovs.

Piektdien gaidāma milzīga demonstrācija un neviens nevar prognozēt, kā tas attīstīsies. Skaidrs, ka neviens mierā neliksies. Mubaraka atbalstītājiem ir daudz domubiedru.

Nekas iepriecinošs tas nav, un izskatās, ka var draudēt pat pilsoņu karš.

Tu brauc pa ielu un redzi, kā cilvēki skraida ar cirvjiem, automātiem, mačetēm, Molotova degbumbām, aptur automašīnas, sākas skaidrošanās... Ceļš no lidostas līdz viesnīcai prasīja piecas stundas, kaut arī parasti tās ir 40 minūtes, TVNET pastāstīja Sandijs Semjonovs.

Kaira, 3.februāris
Kaira, 3.februāris Foto: AFP/LETA

Lidostā žurnālistam atņem filmēšanas kameru

"Ierodoties lidostā, visam televīzijas ekipējumam uzreiz tika pievērsta īpaša uzmanība. Mūs pasauca malā uz īpašo pārbaudi un atņēma mūsu videokameru. Ieradāmies kopā ar "NTV" un vairākām citām televīzijām no Eiropas – statīvus un tehnisko ekipējumu ir atļauts atstāt, bet kameras tiek atņemtas un noliktas lielā istabā, kur jau ir pilns ar tām," teica TV3 "Nekā personīga" žurnālists.

Komentāri (100)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu