FIB izmeklē paverdzināšanu scientologu baznīcā (45)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Kārtējā skandālā iekļuvusi Scientologu baznīca - organizācija, kuras pazīstamāko biedru vidū ir tādas slavenības kā aktieri Toms Krūzs un Džons Travolta, apsūdzēta savu biedru paverdzināšanā, ziņo "The Telegraph".

Amerikas Savienoto Valstu Federālās izmeklēšanas birojs (FIB) paziņojis, ka patlaban tiek pārbaudīts, cik likumīgas ir metodes, kādas baznīcas līderi izmanto biedru kontrolēšanai un to nepaklausīgo biedru atrašanai, kuri par sektu dēvēto baznīcu grib pamest.

Baznīcas līderis Deivids Miskeividžs, kurš, starp citu, 2006.gadā bija vedējtēvs aktiera Toma Krūza un aktrises Keitijas Holmsas kāzās, apsūdzēts ilgstošā vardarbībā gan pret citiem baznīcas darbiniekiem, gan kustības biedriem. Viņš gan visas sev izvirzītās apsūdzības noraida. FIB uzskata, ka lielākā daļa vardarbīgo incidentu notikusi "Zelta bāzē" - baznīcas galvenajā centrā Kalifornijas tuksnesī, kur ikdienā mitinās ap 800 baznīcas biedru.

Baznīcas galva dzīvo kā Holivudas slavenība

Miskeividžs kritis arī mediju nežēlastībā, kuri viņam pārmet liekulību - vīrietis savas dienas vada, dzīvojot gluži vai kā Holivudas slavenība, algojot personīgos pavārus, braucot ar dārgiem auto, kaut gan ASV likumi organizācijām, kas atbrīvotas no nodokļiem, liedz maksāt dārgu atalgojumu vadībai.

Kā filmā - pāraudzināšanas nometnes, miesassodi

Nekārtības Scientologu baznīcā nāca klajā, pateicoties Pulicera balvas ieguvēja, laikraksta "New York Times" žurnālista veiktajai izmeklēšanai. Viņš atklāja, ka Miskeividžs baznīcas līderiem "Zelta bāzē" licis īstenot agresīvu un pat vardarbīgu disciplīnu. Tie, kuri atteicās ievērot drastisko kārtību, tika nosūtīti uz ieslodzījuma vietu, kuru bāzē dēvēja par "Bedri", - tur nepaklausīgie biedri spiesti atzīties pārkāpumos un cīnīties par tiesībām palikt bāzē. Vēl citi tikuši sisti, viņiem likts par sodu strādāt fiziski mokošus darbus. Savukārt baznīcas līderi, kuri šādas prasības nespēja īstenot, par sodu sūtīti uz "pāraudzināšanas nometnēm".

Bēgļus atgādā atpakaļ piespiedu kārtā

"Zelta bāzes" bijušais drošībnieks žurnālistam atklāja, ka bāzē tikusi izveidota īpaša apsardzes grupa, kuras viens no galvenajiem uzdevumiem bijis atgādāt atpakaļ tos biedrus, kuri no bāzes nolēmuši bēgt. Viņš lēš, ka piespiedu kārtā atpakaļ uz "Zelta bāzi" nogādāti vairāk nekā 100 cilvēku. "Kad nelīdzēja emocionālais, garīgais vai psiholoģiskais spiediens, lai bēgļus atgādātu atpakaļ, lietā tika likts fizisks spēks," raksta ASV žurnālisti.

Pie pārbaudes baznīcā ķērusies īpaša FIB grupa, kura cīnās ar cilvēktirdzniecību, - tiek uzskatīts, ka baznīcas pārkāpumi pret biedriem varētu tikt klasificēti kā cilvēku paverdzināšana, ieslodzīšana un psiholoģiskā vardarbība. Baznīca visas apsūdzības noraida - izskanējusī informācija esot apmelošana, kuru īstenojot savulaik atlaistie darbinieki un citi nelabvēļi.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu