Omānas piekrastē nolaupīts naftas supertankkuģis (10)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Omānas piekrastē trešdien nolaupīts ar Grieķijas karogu kuģojošs Lielbritānijas naftas supertankkuģis ar vairāk nekā 1,9 miljoniem barelu jēlnaftas.

"Mēs varam apstiprināt, ka kuģis "Irene" nolaupīts Omānas piekrastē," ziņu aģentūrai AFP telefonsarunā pavēstīja starptautisko jūras spēku pārstāve. "Tas ir tankkuģis, kas bija devies ceļā uz ASV."

Uz kuģa atrodas 25 apkalpes locekļi, un tas tika nolaupīts 220 jūras jūdžu attālumā no Omānas piekrastes Arābijas jūrā.

Šis ir jau otrais tankkuģa nolaupīšanas gadījums divu dienu laikā.

Kā jau ziņots, otrdien uz austrumiem no Jemenai piederošās Sokotras salas jūras laupītāju gūstā nonāca itāliešu tankkuģis, uz kura atrodas 22 cilvēku liela apkalpe.

Tankkuģi otrdien 600 jūras jūdzes uz austrumiem no salas nolaupīja pie tā vienā laivā piebraukušie pieci pirāti.

Zem Itālijas karoga reģistrētais kuģis "Savina Caylyn" patlaban dodas uz rietumiem Somālijas piekrastes virzienā.

Somālijas piekrastē patrulē ap 30 kuģu. Eiropas Savienības (ES) jūras spēku patruļas aptver aptuveni divus miljonus jūras jūdžu lielu platību, kas ir desmit reizes lielāka par Vācijas teritoriju.

Taču somāļu pirāti savu darbību izvērš arvien plašākā teritorijā, un pērn jūras laupītāju kuģi sasnieguši pat Madagaskaru.

Ik gadu Adenas līci izmanto ap 25 000 kuģu, un, ņemot vērā arī to Indijas okeāna daļu, kur pirāti veic uzbrukumus, kopā apdraudēti ap 40 000 kuģu.

Apdraudētākie ir tankkuģi, balkeri un kravas kuģi. Savukārt konteinertipa kuģi retāk pakļauti pirātu uzbrukumiem, jo tiem ir lielāks pārvietošanās ātrums.

Turklāt pirāti cenšas uzbrukt lielākiem kuģiem, ko pēcāk izmanto kā bāzi tālākiem uzbrukumiem.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu