Gatavo uzlidojumu Lībijai; tā paziņo par uguns pārtraukšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO Drošības padome piektdien pieņēma rezolūciju, atļaujot veikt uzlidojumus, lai apturētu Lībijas līdera Muamara Kadafi spēku ofensīvu pret nemierniekiem. Savukārt Francijas valdības pārstāvji ziņo, ka uzlidojumi varētu sākties jau piektdien ap pusdienas laiku, ziņo ārvalstu mediji. Šodien ap plkst.13 arī Lielbritānijas premjers apstiprināja, ka valsts iznīcinātāji tiek pārvietoti uz citu bāzi un gatavi uzlidojumam tuvākajās stundās. Lībijas ārlietu ministrijas paziņojis par uguns pārtraukšanu.

Pēc ANO Drošības padomes rezolūcijas pieņemšanas Lībijas ārlietu ministrs paziņoja par uguns pārtraukšanu. Taču nav zināms, vai uguns pārtraukšana patiešām sāksies spēkā un kā reaģēs prezidents Muamars Kadafi.

Krievija, Vācija, Ķīna no balsojuma atturas

Rezolūcija tika pieņemta ar desmit balsīm par un nevienu pret, piecām Drošības padomes loceklēm atturoties. No balsošanas atturējās ANO Drošības padomes pastāvīgās locekles Krievija un Ķīna, taču tās neizmantoja savas veto tiesības. Atturējās arī Vācija, Indija un Brazīlija.

Rezolūcija ļauj lietot "visus nepieciešamos līdzekļus", lai noteiktu lidojumiem aizliegtu zonu, aizsargātu civiliedzīvotāju rajonus un liktu Kadafi spēkiem pārtraukt uguni.

Tam tiks izmantoti ārvalstu gaisa spēki, jo rezolūcija neparedz ārvalstu sauszemes spēku iesūtīšanu.

Foto: AFP/LETA

Francija piedalīsies uzlidojumos

Francijas valdības pārstāvja izteikumi liecina, ka uzlidojumos piedalīsies Francijas gaisa spēki. Uzbrukumu mērķis būšot "aizsargāt Lībijas tautu".

Iepriekš par gatavību iesaistīties militārās akcijās Lībijā gatavību paudusi arī Kanāda, Norvēģija un Katara. Francijas izteikumi liecina, ka uzlidojumi Lībijai varētu sākties jau piektdien ap pusdienas laiku.

Foto: AFP/LETA

Lībija draud ar atbildes triecieniem

Lībijas valdības pārstāvji ceturtdien brīdināja, ka gadījumā, ja kāda valsts Lībijai uzbruks, esot gaidāmi atbildes triecieni - Lībija šajā gadījumā esot gatava vērsties pret gaisa un jūras satiksmi Vidusjūrā.

Pie tam apdraudēta šajā gadījumā būšot gan militārā, gan civilā satiksme, uzvēra Lībijas Aizsardzības ministrija.

Slēgusi gaisa telpu

Lībija piektdien pilnībā slēgusi savu gaisa telpu, visticamāk, tādējādi gatavojoties lidojumu aizlieguma zonas ieviešanai.

Šādu informāciju Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijai sniegusi Malta, kura no Lībijas saņēmusi paziņojumu, kas aizliedz ielidot Lībijas gaisa telpā. Lībijas paziņojumā teikts, ka lidojumi aizliegti "līdz turpmākam paziņojum".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu