Minskas metro sprādzienā 12 bojāgājušie

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdien Minskas metro stacijā "Oktjabrjskaja" noticis sprādziens, kurā dzīvību zaudējuši 12 cilvēki. Slimnīcās nogādāti 126 cilvēki, no tiem 22 - smagā stāvoklī, bet 30 - ar vidēji smagiem ievainojumiem. Sprādziens noticis uz perona vai pēdējā vagonā, kad vilciens apstājies stacijā un atvērušās tā durvis.

Eksplozija notikusi plkst.17.56 pēc vietējā un Latvijas laika.

Daudzas pazīmes liecina, ka notikušais ir terorakts, ziņu aģentūrai "Interfax" norādīja informācijas avots drošības struktūrās.

"Notikušā pamata versija ir - terorakts," sacīja ziņu aģentūras sarunbiedrs. "Ārējās pazīmes, cilvēku gūtie ievainojumi norāda terorakta virzienā."

Sprādziens Minskas metro oficiāli atzīts par terora aktu

Vēlu vakarā Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra oficiāli paziņoja, ka notikušais esot jāvērtē kā terora akts. "Saistībā ar šo faktu ir ierosināta krimināllieta un izveidota kopīga izmeklēšanas grupa," tā žurnālistiem pēc apspriedes pie prezidenta Aleksandra Lukašenko pavēstījis Baltkrievijas ģenerālprokurora vietnieks Andrejs Šveds. Tiek ziņots, ka noskaidrots arī iespējamais organizators, un šis cilvēks esot izsludināts meklēšanā. Sīkāka informācija par iespējamo organizatoru netiek atklāta.

Savukārt pazīstamais baltkrievu politologs Aleksandrs Feduta radio "Eho Moskvi" noraidīja versiju, ka sprādziens varētu būt varasiestāžu provokācija.

Teroraktu, kas līdzinātos Maskavas metro pērn notikušajiem sprādzieniem, kuros dzīvību zaudēja 40 cilvēki, Minska līdz šim nav pieredzējusi.

Foto: LETA

Cietušajiem ir smagi apdegumi un lūzumi

Notikuma vietā stacijā "Oktjabrjskaja" strādāja vismaz divdesmit ātrās palīdzības brigādes, no pārejām tiek iznesti cietušie. Pēc aculiecinieku teiktā, cilvēkiem ir smagi apdegumi un lūzumi. Izteikts pieņēmums, ka metro stacijā iebrukušas konstrukcijas, bet ziņu aģentūra BELTA šo informāciju noraida.

Sprādziens noticis stacijā iebraukušā vilciena pēdējā vagonā, par aculiecinieku teikto vēsta BELTA.

Bijis kluss būkšķis, kā attaisot šampanieša pudeli,

teikuši liecinieki.

Iemesls nav zināms

Par sprādziena raksturu pagaidām spriest ir grūti. Liesmu tikpat kā nav bijis, toties bijis daudz dūmu. Piecas minūtes pēc sprādziena sākusies evakuācija.

Kā vēsta "Belorusskije Novosti" ar atsauci uz aculieciniekiem,

tūlīt pēc sprādziena no metro pazemes pārejas bēguši asinīm klāti cietušie, no pašām pārejām cēlušies melni dūmi.

Metro stacija ir stipri piedūmota.

Kā pastāstījis Ārkārtējo situāciju ministrijas Minskas pārvaldes priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Dembovskis, sprādziena cēlonis pagaidām nav noskaidrots.

Tostarp mikroblogu vietnē "Twitter" lasāms, ka sprādziens noticis uz eskalatora, kas eksplozijā "pilnībā saārdīts". Vēl divās Minskas metro stacijās netiek ielaisti pasažieri, Oktobra laukuma virzienā "traucas milicijas, ātrās palīdzības un ugunsdzēsēju automašīnas, bet pretējā virzienā plūst ļaužu pūlis".

Ievietota arī fotogrāfija, kurā redzams, kā cilvēki panikā bēg ārā no metro stacijas.

Grūti saskatīt terora aktā ieinteresētās puses

Sprādziens Minskas metro nav izdevīgs nedz Baltkrievijas valsts varai, nedz opozīcijai, radio "Eho Moskvi" norādīja baltkrievu politologs Aleksandrs Feduta.

"Šos terorakts nevar nest nekādas dividendes varai. Man nešķiet, ka tā būtu varas struktūru provokācija," sacīja Feduta, kurš ir arī publicists un sabiedriskais darbinieks. "Arī opozīcijai tas nav izdevīgi, jo tās lielākā daļa iestājas par sarunām ar varu."

Feduta pauda cerību, ka "varasiestādes spēs veikt objektīvu un ātru izmeklēšanu bez skrūvju piegriešanas, kā tas mēdz dažkārt notikt šādās situācijās".

"Vēl lielāka spriedzes palielināšanās valsts varai ir pilnīgi neizdevīga," sacīja politologs.

Viņš arī uzslavēja varas pārstāvju pozīciju, ka viņi situācijā, kad nav zināmi notikušā apstākļi, nenāk klajā ar pārsteidzīgiem paziņojumiem.

Nav ziņu par cietušiem Latvijas valstspiederīgajiem

Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Sīlis pastāstīja, ka pagaidām nav ziņu, kas liecinātu, ka sprādzienā Minskas metro būtu cietuši arī mūsu valstspiederīgie.

Foto: LETA

Stacija "Oktjabrjskaja", kas atrodas Baltkrievijas galvaspilsētas centrā, pavisam netālu no prezidenta rezidences, ir vienīgais pārsēšanās punkts Minskas metro tīklā.

Līdzjūtību Baltkrievijai saistībā ar Minskas metro sarīkoto sprādzienu šovakar ir izteicis arī Latvijas prezidents Valdis Zatlers.

"Valsts prezidents Valdis Zatlers izsaka līdzjūtību Baltkrievijas tautai sakarā ar Minskas metro notikušajā sprādzienā ievainotajiem un bojāgājušajiem. Valsts prezidents sprādzienā ievainotajiem novēl drīzu izveseļošanos," informē Preses dienests par Zatlera līdzjūtību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu