ASV: nogalināts Osama bin Ladens

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" vadītājs Osama bin Ladens svētdien tika nogalināts apšaudē ar ASV spēkiem Pakistānā un viņa līķis atrodas ASV rīcībā, pirmdienas naktī paziņoja ASV prezidents Baraks Obama televīzijas uzrunā tautai. ASV mediji ziņo, ka Osama bin Ladena mirstīgās atliekas jau apbedītas jūrā.

ASV telekanāli citēja ASV amatpersonu teikto, ka bin Ladens nogalināts kādā privātmājā Abotabadas pilsētā pie Pakistānas galvaspilsētas Islāmabadas. Operāciju vadījuši ASV Īpašie spēki, un tā veikta uz ASV izlūkošanas datu pamata.

Bin Ladens ticis atrasts, ASV izlūkdienestiem ilgstoši izsekojot bin Ladena kurjeru. ASV izlūkdienestiem pirms diviem gadiem izdevās noskaidrot rajonus, kur darbojās šis kurjers un viņa brālis. Bin Ladens nogalinās ar šāvienu galvā.

Obama: uzvarējusi taisnība

"Šovakar es varu ziņot amerikāņu tautai un visai pasaulei, ka Savienotās Valstis ir īstenojušas operāciju, kurā tika nogalināts Osama bin Ladens - "Al Qaeda" līderis un terorists, kurš ir atbildīgs par tūkstošiem vīriešu, sieviešu un bērnu slepkavībām," sacīja Obama.

Vēsturiskajā uzrunā no Baltā nama prezidents apliecināja, ka, pamatojoties uz izlūkinformāciju, kas sākotnēji parādījās jau augustā, devis rīkojumu ASV bruņotajiem spēkiem svētdien veikt uzbrukumu Pakistānas bāzei.

Amerikāņi pie Baltā nama priecājas par meklētā terorista nāvi
Amerikāņi pie Baltā nama priecājas par meklētā terorista nāvi Foto: AFP/LETA

"Neliela amerikāņu komanda īstenoja šo operāciju ārkārtīgi drosmīgi un prasmīgi. Neviens amerikānis nav cietis. Viņi bija gādājuši par to, lai izvairītos no civiliedzīvotāju upuriem," sacīja Obama.

"Pēc apšaudes viņi nogalināja Osamu bin Ladenu un paņēma viņa līķi."

"Ir panākta taisnība," sacīja prezidents.

Brīdina par iespējamu atriebību

Obama arī brīdināja, ka "Al Qaeda" centīsies īstenot jaunus uzbrukumus Savienotajām Valstīm. ASV izplatījušas brīdinājumu tās pilsoņiem ārvalstīs ievērot īpašu piesardzību, jo sevišķi arābu valstīs iespējams antiamerikāniska noskaņojuma uzliesmojums. Varas iestādes iesaka arābu valstīs amerikāņiem izvairīties no masu pasākumiem, sevišķi demonstrācijām. Brīdinājums pagaidām spēkā līdz 1.augustam.

ASV izdevies atrast teroristu organizācijas līderi, pateicoties sadarbībai ar Pakistānu, sacīja Obama.

Nogalināts arī bin Ladena dēls

ASV amatpersonas paziņoja reportieriem, ka šajā operācijā gājuši bojā vēl četri cilvēki - trīs vīrieši un viena sieviete, kā arī ievainotas divas sievietes. Viens no nogalinātajiem vīriešiem bijis bin Ladena dēls, bet abi pārējie bijuši bin Ladena kurjeri. Bojāgājušo sievieti kāds kaujinieks izmantojis par dzīvo vairogu.

Operācija ilgusi mazāk nekā 40 minūtes. ASV spēki tās gaitā zaudēja helikopteru "mehāniskas kļūmes" dēļ un paši iznīcināja šo lidaparātu.

Jau apglabāts jūrā

ASV mediji pirmdien ziņo, ka Osamas bin Ladena mirstīgās atliekas jau tikušas apglabātas jūrā. Šo informāciju apstiprinājušas arī vairākas ASV amatpersonas. Sīkāki paskaidrojumi par to netiek sniegti, tomēr tas saskan ar islāma tradīcijām. Tāpat ASV, domājams, šādi centušās nepieļaut, lai bin Ladena kapavieta kļūtu par islāma ekstrēmistu svētceļotāju galamērķi.

Īsi pēc ASV prezidenta uzrunas cilvēki pulcējas Taimskvērā
Īsi pēc ASV prezidenta uzrunas cilvēki pulcējas Taimskvērā Foto: AFP/LETA

Gadiem meklēja par 11.septembra teroraktiem

ASV bruņotie spēki gadiem ilgi meklēja bin Ladenu, un šie meklējumi tika pastiprināti pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem pret Pasaules tirdzniecības centru Ņujorkā un Pentagona ēku pie Vašingtonas, kuros nogalināti ap 3000 cilvēku.

Bin Ladenam vairākkārt izdevās izvairīties no ASV bruņotajiem spēkiem. Tika uzskatīts, ka viņš slēpjas rajonā pie Pakistānas un Afganistānas robežas.

"Bin Ladens divus gadu desmitus ir bijis "Al Qaeda" vadītājs un simbols un turpinājis plānot uzbrukumus pret mūsu valsti, mūsu draugiem un sabiedrotajiem.

Bin Ladena nāve ir līdz šim nozīmīgākais sasniegums mūsu valsts centienos sakaut "Al Qaeda". Viņa nāve nenozīmē mūsu centienu beigas.

Nav šaubu, ka "Al Qaeda" turpinās mums uzbrukt. Mums jāsaglabā un mēs saglabāsim modrību pašu zemē un ārvalstīs," sacīja Obama.

Bušs solīja: tiks atrasts "dzīvs vai miris"

Iepriekšējais ASV prezidents Džordžs Bušs juniors solīja, ka bin Ladens tiks atrasts "dzīvs vai miris" un tiks sodīts par 2001.gada 11.septembra teroraktiem. Buša prezidentūras laikā, kura beidzās 2009.gada sākumā, šo solījumu neizdevās īstenot.

Bin Ladena nāve radīs daudz jautājumu par "Al Qaeda" turpmāko darbību, kā arī pastiprinās bažas par bin Ladena piekritēju un citu islāma ekstrēmistu iespējamiem atriebības uzbrukumiem ASV un to sabiedrotajiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu