Bin Ladena nāve amerikāņiem ir politisks simbols

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Diezin vai ASV prezidents Baraks Obama tāpat vien mētātos ar paziņojumu par teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" līdera Osamas bin Ladena nāvi, ja viņa rīcībā nebūtu ticamu pierādījumu, – tā sarunā ar TVNET pauž Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes studiju nodaļas profesore Žaneta Ozoliņa. Viņa uzskata, ka teroristu grupējuma līdera nāve ir politisks simbols.

Ozoliņa prognozē, ka ASV prezidenta Baraka Obamas pasludinātā bin Ladena nāve starptautiskajā politikā izraisīs daudz dažādu diskusiju.

Nāves noliegšana ir likumsakarīga reakcija

"Pieļauju, ka teroristu nometnei ir jāsaka savs vārds. Paziņojums, ka ASV karaspēka rīcībā ir Osamas bin Ladena līķis, ir diezgan spēcīgs arguments, lai teroristiskie grupējumi mēģinātu pozicionēt sevi pret šo notikumu," sarunā ar TVNET skaidro LU profesore.

Ozoliņa uzskata – talibu reakcija, noliedzot "Al Qaeda" līdera nāvi, ir likumsakarīga. Tāda pati tā bijusi arī iepriekš, kad informācija par bin Ladena nāvi izskanējusi pieņēmuma formā.

Foto: AFP/LETA

Vairākos pasaules medijos gan pausts viedoklis, ka šis paziņojums iezīmē sākumu Obamas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņai. TVNET uzrunātā ārpolitikas eksperte pieļauj – tam, kāpēc notvert teroristu līderi nav izdevies agrāk, iespējams, bijuši arī kādi stratēģiski iemesli.

Latviju neskars tiešā veidā

"Diez vai ASV prezidents atļautos mētāties ar šādiem paziņojumiem, ja viņam nebūtu ticamu pierādījumu. [..] Būs daudz dažādu spekulāciju, un teroristi mēģinās nostiprināt savas politiskās ideoloģijas ietekmes fronti."

Osamas bin Ladena nāve palielina kodolterorisma draudus

"Wikileaks" rīcībā nonākušo dokumentu saturu, kuros pausts, ka 11.septembra terora aktu organizētājs draud ar kodolsprādzienu Eiropā, ja apstiprināsies, ka bin Ladens tiešām ir notverts, ārpolitikas eksperte komentē: šādi draudi pastāvētu arī tāpat un tos nevarētu saistīt tikai ar bin Ladena nāvi. "Protams, ja nogalināts ir Osama bin Ladens, šāda iespējamība ir lielāka," viņa piebilst.

"Tiešā veidā Latviju tas diezin vai varētu skart. Osamas bin Ladena nāve ir politisks simbols. Ja tiktu rīkota kāda akcija, tā tiktu rīkota ar simbolisku jēgu kādā lielā valstī, lielā pilsētā," teic LU profesore.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu