Bin Ladens izmantojis sievu par dzīvo vairogu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" vadītājs Osama bin Ladens izmantoja vienu no savām sievām par dzīvo vairogu, mēģinot glābt savu dzīvību ASV spēku uzbrukumā, pirmdien paziņoja ASV pretterorisma amatpersona Džons Brenans. Tikmēr Pakistānas varas iestādes izplatījušas paziņojumus, taisnojoties, kāpēc tik ilgi nebija izdevies bin Ladenu atrast.

"Tajā kompleksā bija ģimene, un bija sieviete, kas faktiski atradās ugunslīnijā un tika izmantota par vairogu, lai pasargātu bin Ladenu no šaujamieroču uguns," sacīja Brenans.

Brenans Baltā nama preses konferencē apstiprināja, ka sieviete, kuru ASV jūrasspēku īpašās vienības SEAL karavīri nošāva apšaudē ar bin Ladenu savrupmājā Abotabadas pilsētā pie Pakistānas galvaspilsētas Islāmabadas, bijusi viena no bin Ladena četrām sievām.

Piespieda vai dzīvoja tur labprātīgi

Brenans sacīja, ka nav pilnīgi skaidrs, vai pats bin Ladens vai viņa dēls piespieda šo sievieti tur atrasties, vai arī viņa tur atradusies pēc pašas gribas.

Brenans uzsvēra, ka bin Ladens, aicinot uz teroraktiem, pats dzīvojis luksusa savrupmājā tālu no frontes un slēpies aiz sievietēm, un šāda rīcība liecinot par viņa patieso raksturu.

Pakistāna aizstāvas par to, ka bin Ladenu neatrada

Pakistānas prezidents Asifs Ali Zardari pirmdienas vakarā aizstāvēja savu valsti pret apsūdzībām, ka tās izlūkdienests neesot pietiekami aktīvi meklējis starptautisko teroristu Osamu bin Ladenu, kuru ASV spēki svētdien nošāva Abotabadas pilsētā netālu no Pakistānas galvaspilsētas Islāmabadas.

"Lai gan svētdienas notikumi nebija [ASV un Pakistānas] kopīga operācija, desmit gadu ilga sadarbība un partnerība starp ASV un Pakistānu noveda līdz Osamas bin Ladena likvidēšanai, kurš turpināja būt drauds civilizētajai pasaulei," sacīja Zardari intervijā ASV laikraksta "The Washington Post" ievadrakstam.

"Mums Pakistānā bija gandarījums par to, ka mūsu agrīna palīdzība "Al Qaeda" kurjera identificēšanā beigās noveda līdz šai dienai," sacīja Zardari.

Mitinās rajonā, kuru iecienījuši Pakistānas atvaļināti militāristi

Pakistānas prezidents tomēr neizskaidroja to, kā bin Ladenam izdevās gadiem ilgi nemanītam nodzīvot luksusa privātmājā kalnu pilsētiņā Abotabadā, kuru kā mājvietu ir iecienījuši atvaļināti Pakistānas ģenerāļi. Privātmāja, kur bin Ladens tika nogalināts, atrodas dažu simtu metru attālumā no Pakistānas Militārās akadēmijas.

Pakistānas vēstnieks ASV Husains Hakani pirmdien solīja, ka

tiks veikta "pilna izmeklēšana" par Pakistānas izlūkdienesta neveiksmīgajiem mēģinājumiem atrast bin Ladenu.

ASV kongresmeņi ir pieprasījuši paskaidrot to, kā bin Ladens, kas tiek vainots tūkstošiem amerikāņu nāvē, varēja mierīgi dzīvot Pakistānā, kura saņem ASV palīdzību miljardiem ASV dolāru apmērā.

Zardari noliedza to, ka bin Ladena atrašana un nogalināšana Pakistānā liecinātu par šīs valsts nespēju apkarot terorismu. Viņš sacīja, ka Pakistāna "varbūt ir pasaulē lielākais terorisma upuris" un "maksājusi milzu cenu par savu nostāju pret terorismu", jo valstī bieži notiek teroristu uzbrukumi civiliedzīvotājiem un drošības dienestiem, kuros nogalināti tūkstošiem cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu