Lietuva atklāj VDK darbībai veltītu interneta vietni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuva atklājusi interneta vietni, kas veltīta PSRS Valsts drošības komitejas darbībai Baltijas valstīs okupācijas gados.

"Gadiem ilgi patiesība tika slēpta," premjerministrs Andrjus Kubiļus uzsvēris Lietuvas iedzīvotāju genocīda un pretošanās pētījumu centra izveidotās vietnes "www.kgbveikla.lt" simboliskajā atklāšanas ceremonijā.

Viņš atgādinājis, ka aicinājums publiskot VDK dokumentus pirmoreiz izskanējis jau Lietuvas atmodas kustības - Sajūža - laikos un pie Sajūža mītnes durvīm bijis lasāms citāts no Svētajiem Rakstiem - "Patiesība darīs jūs brīvus".

Pēc premjera teiktā, informācija par VDK darbību pirmām kārtām ir svarīga tiem cilvēkiem, kuri paši cietuši no PSRS represīvo struktūru darbības, bet ne tikai viņiem.

"Patiesība par to, kā tika sagrauti cilvēku likteņi, ir ļoti svarīga - arī tādēļ, (..) lai palīdzētu arī mūsu kaimiņvalstij Krievijai, tās cilvēkiem, aptvert, kā mums nācās šeit dzīvot visus 50 okupācijas gadus," sacījis Kubiļus.

Pēc viņa teiktā, VDK dokumentu publiskošanas procesus ilgu laiku bremzējis politiskās gribas trūkums.

"Politiskā griba parādījās tikai 2008.gadā. Līdz tam pārāk daudzi cilvēki bija ieinteresēti, lai VDK arhīvi netiktu publiskoti, lai patiesība nenāktu gaismā. VDK arhīvi ved arī pie citām padomju represīvajām struktūrām, tostarp pie [Komunistiskās partijas] centrālkomitejas, un pie to arhīvu materiāliem," izteicies valdības vadītājs.

"Tomēr - jo vairāk patiesības, jo vairāk brīvības," viņš piebildis.

"Protams, šis solis sperts vēlu un ir ierobežots, tomēr tas ir solis pareizajā virzienā. Tas ir svarīgi, jo mēs vairs neslēpsim apkaunojošu rīcību," ziņu aģentūrai AFP sacījis Lietuvas deputāts Eiropas Parlamentā un kādreizējais atjaunotās Lietuvas valsts parlamenta priekšsēdētājs Vītauts Landsberģis.

Jaunajā interneta vietnē šobrīd publiskoti aptuveni 150 dokumentu, kas attiecas uz laika posmu no 1960. līdz 1991.gadam. Šis periods izraudzīts tādēļ, ka lielākajai daļai Lietuvas iedzīvotāju tas vēl ir dzīvā atmiņā. Publiskoto dokumentu skaitā ir septiņu Lietuvas VDK vadītāju personīgās lietas un komitejas ziņojums par 1978.gadu.

Kā norādījis Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas vadītājs Arvīds Anušausks, šis skaitlis ir niecīgs salīdzinājumā ar to, kas pieejams arhīvos. Viņš lēsis, ka Lietuvā varētu glabāties 10-15 miljoni lapu VDK dokumentu, un no tām apmēram 100 000 lapu būtu ļoti svarīgas, jo atsegtu šīs institūcijas darbību.

2000.gadā Lietuvā tika izveidota komisija VDK aģentu noskaidrošanai, dodot iespējas cilvēkiem pašiem atklāt, ka viņi sadarbojušies ar šo struktūru. To līdz šim izdarījuši 1538 cilvēki, bet komisija noskaidrojusi un atklājusi sabiedrībai vēl 60 cilvēku vārdus.

Seims pagājušajā vasarā pieņēma grozījumus Lustrācijas likumā, nosakot, ka personas, kas slepeni sadarbojušās ar bijušās PSRS represīvajām struktūrām, līdz mūža beigām nedrīkstēs ieņemt augstus amatus civildienestā, tiesībsargāšanas iestādēs, bruņotajos spēkos un diplomātiskajā korpusā.

Lietuvas iedzīvotāju genocīda un pretošanās pētījumu centra vadītāja Birute Burauskaite uzsvērusi, ka jaunajā tīmekļa vietnē netiks sniegta informācija, kas skar cilvēku privāto dzīvi - īpaši attiecībā uz personām, kuras vajātas vai kuras pašas atzinušās, ka sadarbojušās ar VDK. Atklātībai netiks nodota arī tāda informācija, kas savulaik paredzēta disidentu diskreditēšanai.

Kā žurnālistiem sacījusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, pēc sarunas ar Burauskaiti viņai radusies pārliecība, ka neviena cilvēka atpazīstamība nepasargās viņu no šādas informācijas publicēšanas.

"Lai cik pazīstams būtu cilvēks, informācija, ja tā ir droša un pietiekama, tiks publiskota, un nevienam te nebūs nekādas aizsardzības. Cita lieta, ka daļa informācijas vienkārši nav pieejama, balstās uz pieņēmumiem vai nav droša," viņa piebildusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu