Stross-Kāns nogādāts Ņujorkas Raikersailendas cietumā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izvarošanas mēģinājumā apsūdzētais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektors Dominiks Stross-Kāns nogādāts Ņujorkas Raikersailendas cietumā, kur viņam būs jāatrodas vismaz līdz piektdienai, kad paredzēta nākamā tiesas sēde.

Stross-Kānu uz Raikersailendas 3x4 metrus plato cietuma kameru nogādāja pēc tam, kad tiesa Ņujorkas rajonā Manhetenā pirmdien nolēma viņu paturēt apcietinājumā, jo ir risks, ka viņš varētu aizbēgt, tā kā viņš tika aizturēts aviolainerī, kas gatavojās izlidot uz Franciju. Francija savus pilsoņus Savienotajām Valstīm neizdod.

Strosam-Kānam, kuru aizturēja sestdien pēc tam, kad tika saņemta sūdzība no 32 gadus vecas viesnīcas istabenes, kurai bija uzdots uzkopt viņa apartamentus viesnīcā "Sofitel" Ņujorkas Taimskvērā, tagad vismaz vairākas dienas būs jāpavada šaurībā, kur visu laiku skaļi tiek klaudzinātas kameru restes un durvis.

Foto: AFP/LETA

Nošķir no citiem ieslodzītajiem

SVF vadītājs, par kura tālāko likteni fondā tā valde pirmdien vēl lēmumu nepieņēma, nosūtīts uz Raikersailendas rietumu spārnu, kas ir mazākais no visiem cietuma spārniem. Tas veidots, lai ārstētu ieslodzītos, kuriem ir lipīgas slimības, un ik dienu tajā uzturas 25 līdz 30 ieslodzītie.

Lai gan Stross-Kāns ir vesels, rietumu spārnā ir iespēja nošķirt viņu no citiem ieslodzītajiem, kas ir īpaši neiecietīgi pret slaveniem cietumniekiem.

Pieticīgas maltītes

Pulksten 23 gaismām kamerā jābūt izslēgtām. Nedēļā cietumnieku drīkst apmeklēt trīs cilvēki, izņemot advokātu, un dienā viņš stundu var izmantot fiziskām aktivitātēm.

Tipiska maltīte sastāv no gaļas un dārzeņiem, kuros ir daudz cietes, lai ieslodzītajiem būtu sāta sajūta.

Strosam-Kānam tā būs krasa pārmaiņa no luksusa viesnīcas numura, kurā viņš pavadīja sestdienas nakti. Viesnīcā informēja, ka viņš ieradies kā privātpersona un 525 ASV dolārus (250 latu) lielo rēķinu samaksāja no sava privātā konta.

Istabenei izdodas bēgt, bet viņu panāk atkal

Viesnīcas darbiniecei teikts, ka viņai jāuzkopj 2806.numurs, kurā neviena nav. Viņa iegājusi numurā sestdien aptuveni pulksten 13 pēc vietējā laika (20 pēc Latvijas laika). Pēkšņi SVF izpilddirektors kails iznācis no vannas istabas, pieskrējis pie viņas, ievilcis viņu guļamistabā un mēģinājis izvarot.

Pēc policijas sniegtās informācijas, istabene teikusi, ka viņai izdevies izrauties, bet Stross-Kāns atkal viņu notvēris, ievilcis vannas istabā un piespiedis veikt orālā seksa aktu. Pēc tam sievietei izdevies izbēgt no numura un viņa par notikušo pastāstījusi citiem viesnīcas darbiniekiem, kas izsaukuši policiju.

Kad policisti ieradušies, Stross-Kāns steigā jau bija pametis viesnīcu, atstājot tajā mobilo tālruni un citas personiskās mantas.

Izdodas atrast, pateicoties paša Strosa-Kāna telefona zvanam

Policijas pārstāvji paziņoja, ka Strosa-Kāna atrašanās vietu izdevies noskaidrot, jo viņš piezvanījis uz viesnīcu, lai paziņotu, ka ir aizmirsis savu telefonu. Viesnīcas darbinieks pateicis, ka tas ir pie viņa un lūdzis nosaukt savu atrašanās vietu, lai to atdotu. SVF vadītājs to arī izdarījis, un jau pēc neilga brīža lidostā ieradās policija un aizkavēja "Air France" lidmašīnu, kuras izlidošana bijusi paredzēta pulksten 16.40 (23.40 pēc Latvijas laika).

Advokāti uzstāj, ka Stross-Kāns nemēģināja bēgt pēc it kā pastrādātā nozieguma, bet gan steidzās uz tikšanos.

Stross-Kāns ir bijušais Francijas finanšu ministrs, kurš ir SVF izpilddirektors kopš 2007.gada.

Foto: AFP/LETA

Līdzīgi incidenti bijuši jau iepriekš

2008.gada oktobrī viņš atvainojās par "nopietnu kļūdu" pēc tam, kad bija iesaistījies dēkā ar savu padoto - kādu SVF ekonomisti SVF valde konstatēja, ka Strosa-Kāna rīcība nav raksturojama kā "uzmākšanās, favorītisms vai cita veida amata pilnvaru pārkāpums". Tomēr valde izteica brīdinājumu SVF vadītājam turpmāk izvairīties no šādām situācijām. Stross-Kāns atvainojās par sagādātajām neērtībām SVF darbiniekiem, dēkā iesaistītajai ungāru ekonomistei Piroškai Naģai un savai sievai.

Stross-Kāns ir saņēmis uzslavas par to, ka galvenais globālās ekonomikas pārraudzītājs - SVF - kļuva par centrālo institūciju cīņā pret 2007.-2009.gada pasaules ekonomikas krīzi. Viņš ieviesa radikālas reformas fondā, lai nodrošinātu, ka finanšu krīzes nomocītās valstis nebankrotē. Strosa-Kāns bija centrālā persona starptautisko aizdevumu izsniegšanā Īslandei, Ungārijai, Grieķijai, Īrijai, Latvijai un pavisam nesen arī Portugālei. Viņš īstenojis arī iekšējās reformas, kas dod arvien augošajām ekonomikām, piemēram, Ķīnai, Indijai un Brazīlijai, lielākas balsstiesības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu