Nacisti esot mēģinājuši mācīt suņus runāt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai uzvarētu II pasaules karā, nacistiem nekādi līdzekļi nelikušies par grūtu. Vēsturnieki apgalvo, ka nacisti savulaik mēģinājuši apmācīt suņus, lai tie varētu runāt un lasīt, raksta "Daily Telegraph".

Nacistiskās Vācijas zinātnieki esot uzskatījuši, ka suņi ir gandrīz tikpat gudri kā cilvēki un īpašas apmācības laikā tos varētu iemācīt darīt neiedomājamas lietas. Plāns esot bijis izveidot bezbailīgu, runājošu "suņu armiju".

Ādolfs Hitlers gribējis panākt, lai suņi spētu efektīvi sazināties ar saviem SS saimniekiem. Šā mērķa labad pat tikusi izveidota īpaša suņu skola "Tier-Sprechschule ASRA".

Visā Vācijā tikuši meklēti paši gudrākie savas sugas pārstāvji, un tiem mēģināts iemācīt runāt, kā arī dot dažādas zīmes ar ķepām, piemēram, izmantojot alfabētu.

Suņi - labākie spiegi pasaulē

Nacisti cerējuši, ka suņus varētu veiksmīgi izmantot koncentrācijas nometnēs, lai atslogotu apsargu darbu, kā arī ārējā izlūkošanā - suņi, neraisot nekādas pretinieku aizdomas, ievāktu informāciju un piegādātu to saviem saimniekiem.

Slepeno "suņu armijas" plānu atklājis doktors Jans Bondesons no Kārdifas Universitātes, veicot pētījumu par ievērības cienīgiem faktiem cilvēku un suņu attiecībās. Viņš stāsta, ka skolas pārstāvji Hitleram esot ziņojuši arī par lieliem panākumiem suņu apmācībā - piemēram, kāds suns esot iemācīts "izteikt" dažus vārdus, ar ķepu uzsitot uz attiecīgajiem alfabēta burtu attēliem. Vēl citi esot pratuši attēlot cilvēka balsi,

vēl kāds, kad jautāts, kas ir Ādolfs Hitlers, esot varējis atbildēt "Mein Fuhrer"

(tulkojumā - mans vadonis). Par vistalantīgāko ticis uzskatīts kāds terjers (Airedale terrier), vārdā Rolfs, kurš "runājis", ar ķepām uz cietas virsmas skandinot dažādus vārdus - katram alfabēta burtam bijis noteikts uzsitienu skaits.

Izdod grāmatu par interesantiem faktiem par suņiem

Visus savus neparastos atklājumus doktors apkopojis grāmatā "Amazing Dogs: A Cabinet of Canine Curiosities". "Tas ir neparasti, bet 1920.gadu Vācijā bija virkne "jauno dzīvnieku psihologu", kuri uzskatīja, ka suņi ir gandrīz tikpat gudri kā cilvēki un spējīgi uz abstrakto domāšanu un saziņu. Kad nacistiskā partija pārņēma varu, varētu domāt, ka šos fanātiķus ieslodzīs kādā koncentrācijas nometnē, bet tieši pretēji - nacistus ļoti ieinteresēja šīs idejas," saka Bondesons.

"Nacistiskajā Vācijā ar suņiem notika ļoti dīvaini eksperimenti, kas skāra suņu-cilvēku saziņas iespējas.

Nacistu dzīvnieku psihologi strādāja ar vistalantīgākajiem suņiem, un tika atvērta pat īpaša skola, kur suņus apmācīt saziņā ar cilvēkiem. Suņus šiem eksperimentiem piegādāja SS nodaļas," apgalvo doktors.

Bondesons atgādina, ka Hitlers pats bijis liels suņu draugs. Viņa mīluļi bija divi vācu aitu suņi vārdā Blondī un Bella. Blondī Hitlers esot nogalinājis pats savām rokām, īsi pirms pats 1945.gadā izdarīja pašnāvību savā bunkurā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu