Reportāža no Gruzijas: šodien gaidāmas jaunas provokācijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc sadursmēm ar specdienestiem Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi valdības atkāpšanos pieprasošie opozīcijas protestētāji šodien ir pierimušies. Neatkarības atjaunošanai veltītā svētku parāde norisinājusies bez incidentiem, tomēr spriedze ir jūtama un paredzams, ka gaidāmas jaunas provokācijas, TVNETam par situāciju no Tblisi ziņo TV3 raidījuma "Nekā personīga" žurnālists Sandijs Semjonovs.

(Ziņa papildināta ar jaunāko informāciju.)

No rīta situācija Gruzijas galvaspilsētā bijusi mierīga. Plkst.12 sākās neatkarības atjaunošanas 20.gadadienai veltīts svinīgs gājiens un, lai arī pirms tam gaisā bijusi jūtama spriedze, Semjonovs norāda, ka svētku parāde noslēgusies mierīgi, bez sadursmēm.

Telefonsarunā ar TVNET no rīta žurnālists skaidroja, ka opozīcijas pārstāvji noteikti nerimsies un jaunas provokācijas ir gaidāmas, tomēr par viņu iespējamo rīcību pagaidām nekas nav zināms.

"Vakardienas notikumi bija atklāta iešana uz konfrontāciju. Ja viņi netiktu izgaiņāti, notikumi kļūtu vēl asiņaināki,"

skaidro karsto punktu žurnālists. Konflikti no vairākas dienas protestējošajiem iedzīvotājiem uzvirmojuši jau trešdien, kad viņi rīkoja mītiņu pie valsts televīzijas ēkas. Pēc demonstrācijas opozīcijas atbalstītāji virzījušies atpakaļ uz Brīvības laukumu, kur sāka pulcēties, visbeidzot apstājoties pie parlamenta ēkas un paziņojot, ka tālāk neies. Viņu mērķis bija traucēt svētku parādi, kura virzīsies garām valdības ēkai. Demonstrantiem tika likts līdz pusnaktij pamest šo vietu, citādi valdībai būs viņi jāizgaiņā piespiedu kārtā.

Opozīcijas mītiņu izklīdina ar spēku

Specvienībai tika dots uzdevums lietot spēku, un opozīcijas mītiņš apspiests ar asaru gāzi un ūdensmetējiem. Pēc jaunākās neoficiālās informācijas sadursmēs dzīvību zaudējuši divi policisti, nevis viens, kā tika ziņots pirms tam. Tāpat bojā gājis kāds protestētājs un ir arī aptuveni 40 ievainoto.

Pēc protesta izklīdināšanas opozīcijas atbalstītāji no parlamenta ēkas pārcēlušies uz Tbilisi vecpilsētu, kur trokšņojuši līdz pat ceturtdienas rītam. Ja nebūtu spēcīgo lietusgāžu, protesti izvērstos vēl vērienīgāki, uzskata "Nekā personīga" korespondents.

Par protestēšanu tiekot arī maksāts

Gruzijas iedzīvotāju domas par prezidenta Mihaila Saakašvili valdības opozicionāriem ir atšķirīgas. Inteliģence protestos nepiedalās, jo opozīcijai ar lozungiem gāzt prezidentu īsti nav ko piedāvāt vietā.

Iedzīvotāji baidoties arī no varas vakuuma, jo opozīcijā neesot spilgtu līderu, kas spētu pārņemt un piedāvāt konstruktīvu valsts pārvaldes mehānismu.

Daudzi iedzīvotāji demonstrācijās piedalās ekonomisku apsvērumu dēļ – runā, ka par dalību tajos iedzīvotāji saņemot 20 larus (aptuveni 6 latus) dienā un 40 naktī. No laukiem atbraukušajiem papildus tiekot iedots arī maiss miltu.

Specdienesti: opozīciju finansē Krievija

Gruzijas specdienesti uzskata, ka finansējumu Nino Budžunadzes vadītajai opozīcijai piešķir Krievija, par ko liecina viņu īpaši siltā uzņemšana Kremlī.

"Šeit jau vairs nav runa par protestiem pret Saakašvili, bet gan to, kā saasināt situāciju un radīt rezonansi starptautiskajos medijos," nobeigumā teic Semjonovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu