Dienvidsudāna pasludina valsts neatkarību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien Dienvidsudānas parlamenta spīkers pasludinājis valsts neatkarību, līdz ar to pasaulē dzimusi jauna nācija un Āfrikas lielākā valsts sadalīta divās daļās.

"Mēs, demokrātiski ievēlētie tautas pārstāvji, balstoties uz Dienvidsudānas tautas gribu, un kā to apstiprinājis referendums par pašnoteikšanos, ar šo pasludinām Dienvidsudānu par neatkarīgu un suverēnu valsti," tūkstošiem līksmojošo cilvēku paziņoja Dienvidsudānas parlamenta spīkers Džeimss Vani Iga.

Pēc šī paziņojuma tika uzvilkts nacionālais karogs, pūlim sajūsmā aplaudējot, raudot un dziedot.

"Mēs nekad, nekad nepadosimies," skandēja cilvēki.

Piektdien jauno Dienvidsudānas Republiku jau oficiāli atzina Sudāna, kļūstot par pirmo valsti, kas spērusi šādu soli.

Sestdien ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka ASV oficiāli atzīst jauno valsti.

"Es ar lepnumu paziņoju, ka Savienotās Valstis no šodienas, 2011.gada 9.jūlija, oficiāli atzīst Dienvidsudānas Republiku kā suverēnu un neatkarīgu valsti," paziņoja Obama.

Dienvidsudānas neatkarība pasludināta pēc vairāk nekā 50 gadus ilga konflikta starp dienvidu nemierniekiem un valdībām Hartumā, kas izpostīja reģionu, prasīja miljoniem cilvēku upuru un atstājis abpusēju neuzticēšanos abu pušu starpā.

Saskaņā ar 2005.gada Sudānas un Dienvidsudānas Visaptverošā miera līguma nosacījumiem šogad no 9.janvāra līdz 16. janvārim norisinājās referendums par Dienvidsudānas neatkarību.

Referenduma piedalījās 97,58% balsstiesīgo iedzīvotāju, un par Dienvidsudānas atdalīšanos nobalsoja 98,83%. Referendums notika saskaņā ar starptautiskajiem standartiem, un rezultāti atbilst kompromisa nosacījumiem starp Sudānas un Dienvidsudānas valdībām.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) sniegusi referenduma novērtējumu, atzīstot, ka process noritējis saskaņā ar vispārējām EDSO un Eiropas Padomes vadlīnijām, kā arī citiem starptautiskiem vēlēšanu procesa standartiem.

24.aprīlī Dienvidsudānas valdība apstiprināja Dienvidsudānas Konstitūcijas projektu, kas būs spēkā četrus gadus pēc neatkarības pasludināšanas.

Eiropas Savienības attiecības ar Dienvidsudānu tiks veidotas, pamatojoties uz stratēģiju "Visaptverošā pieeja Sudānai un Dienvidsudānai". Latvija atbalsta ES stratēģiju, uzskatot to par garantu gan Dienvidsudānas, gan Sudānas stabilitātei. Dienvidsudānas neatkarības atzīšana ir tās pastāvēšanas galvenais nosacījums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu