Vācieši nožēlo, ka atteikuši "gudrajiem austrumeiropiešiem"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas politiskajās aprindās un medijos sākusies diskusija par nokavēto iespēju Vācijā uzņemt izglītotus un gudrus speciālistus no Austrumeiropas, ziņo "The Local". Vācija bija viena no retajām valstīm, kura nepiekrita sava darba tirgus atvēršanai uzreiz pēc Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās 2004.gadā, kad ES tika uzņemta arī Latvija.

Baidoties, ka Vācijā masveidā ieradīsies viesstrādnieki no Austrumeiropas, Vācija par darba tirgus atvēršanu izšķīrās tikai 2011.gadā. Jaunāki dati liecina, ka Vācijā joprojām izteikti trūkst izglītotu viesstrādnieku.

Eksperti norāda, ka "jaunie, entuziastiskie viesstrādnieki no Austrumeiropas" lielākoties izmantoja izdevību no savām dzimtajām valstīm izceļot jau drīz pēc viņu valstu iestāšanās ES. Tagad iespēja izglītotos speciālistus piesaistīt, iespējams, esot jau zudusi.

Imigrantu mazāk, nekā cerēts

Kopš 1.maijā Vācijas darba tirgus jaunajām ES dalībvalstīm tika atvērts, Vācijā ieradušies 10 324 imigranti pārsvarā no tādām valstīm kā Polija, Lietuva un Slovēnija. Tomēr tas ne tuvu nav tik daudz, kā bija gaidīts. Pie tam pēc pirmā pieplūduma viļņa ieceļotāju skaitam no Austrumeiropas Vācijā ir tendence sarukt.

"Vācija zinošiem strādniekiem no ārvalstīm nav tik pievilcīga kā Lielbritānija vai Īrija," saka Nodarbinātības pētniecības institūta pētnieks no Nirnbergas. Viņš lēš, ka šajā gadā Vācijā kopumā varētu ierasties 60 000 līdz 70 000 viesstrādnieku no Austrumeiropas, lai gan tika lēsts, ka varētu ierasties simtiem tūkstošu. Pie tam visizglītotākie viesstrādnieki, viņaprāt, no dzimtajām valstīm jau izceļojuši uz tām valstīm, kas darba tirgu atvēra naskāk nekā Vācija.

Baida vācu valodas zināšanu trūkums

Eksperti norāda, ka Vācijai un citām ne-angliski runājošām valstīm par vērtīgiem viesstrādniekiem jau tā nākas grūti cīnīties ar, piemēram, Lielbritāniju vai Īriju. Tas tāpēc, ka austrumeiropiešiem labākās svešvalodu zināšanas visbiežāk ir tieši angļu. Cilvēki arī uzskata, ka angļu valodu iemācīties ir vieglāk nekā, piemēram, vācu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu