Uzbrukumos Oslo nogalināti 11 cilvēki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Oslo centrā valdības ēku kvartālā, kur atrodas arī Norvēģijas lielākā tabloīda "Verdens Gang" (VG) redakcijas ēka, piektdien noticis spēcīgs sprādziens, kurā nogalināti septiņi cilvēki, bet vēl vairāki guvuši ievainojumus, divi no tiem - ļoti smagas traumas, ziņo vietējie mediji. Vēl četri cilvēki nošauti uzbrukumā Norvēģijas valdošās partijas nometnei Oslo pievārtē.

Eksploziju izraisījusi bumba

"Redzu, ka VG ēkai un valdības namam izsisti daži logi. Uz ielas guļ daži asinīm noplūduši cilvēki," no notikuma vietas vēsta sabiedriskā radio NRK žurnālists.

"Visur ir stikli. Te ir pilnīgs haoss. Visu apkārtējo ēku logi ir izsisti," pēc brīža piebilda NRK reportieris.

Policija paziņojusi, ka eksploziju izraisījusi bumba, taču atbildību par terora aktu pagaidām neviens nav uzņēmies.

Aģentūras "Reuters" korespondents no notikuma vietas ziņo, ka pie vienas no cietušajām ēkām atrodas izdedzis automobiļa vraks un ka sprādziena nodarītie postījumi līdzinās tiem, kādi citviet redzēti pēc mīnētu spēkratu eksplozijām.

Radio vēsta, ka sprādziens, iespējams, noticis pie Finanšu ministrijas, lai gan iepriekš izskanēja ziņas, ka eksplozija notikusi VG redakcijā.

Britu raidorganizācija BBC vēsta, ka lieli postījumi nodarīti arī premjerministra Jensa Stoltenberga birojam, taču pats valdības vadītājs sprādziena brīdī tur neesot atradies.

Septiņpadsmit stāvu augstajā ēkā, kurā atrodas premjera kanceleja, izcēlies ugunsgrēks.

Liesmas redzamas arī Naftas ministrijas ēkā.

Atsaucoties uz aculieciniekiem, BBC ziņo, ka eksplozijā ievainoti vismaz astoņi cilvēki.

Visu pilsētas centru norobežojusi armija, un drošības dienesti no notikuma vietas evakuē cilvēkus, bažījoties, ka varētu notikt vēl viens sprādziens.

Apšaudē Norvēģijas valdošās partijas nometnē nogalināti četri cilvēki

Tikmēr īsi pēc sprādzienā Oslo centrā noticis uzbrukums Norvēģijas valdošās partijas jauniešu nometnei, kurā nogalināti vismaz četri cilvēki - kāds par policistu pārģērbies vīrietis uzbrucējs Darba partijas jauniešu nometnē Ūtoejas salā Oslo pievārtē, ierodoties paskaidroja, ka nodrošinās apsardzi, kas nepieciešama pēc tikko notikušā sprādziena Oslo centrā un sāka apšaudi.

"No tā, ko redzēju, vismaz četri cilvēki ir nošauti," laikrakstam "Varden" par notikumiem jauniešu nometnē pavēstīja kāds no tās dalībniekiem.

Mediji ziņo, ka šāvējs esot aizturēts, taču policija pagaidām šis ziņas nav apstiprinājusi.

Bija paredzēts, ka nometni, kurā uzturas aptuveni 560 cilvēki, piektdien apmeklēs arī premjerministrs Jenss Stoltenbergs, kurš sestdien gatavojās tur uzstāties ar runu.

Likumsargi uzskata, ka sprādziens Oslo centrā un uzbrukums jauniešu nometnei ir saistīti noziegumi. Policija pieļauj iespēju, ka arī nometnē, kurai uzbruka šāvējs, atrodas spridzeklis.

Latvija izsaka līdzjūtību Norvēģijai saistībā ar sprādzienu Oslo centrā

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš nosūtījis līdzjūtības vēstuli Norvēģijas karalim Haraldam V un Norvēģijas tautai saistībā ar Oslo notikušo traģisko teroraktu. Valsts prezidenta līdzjūtībā teikts: "Terorismam nav un nevar būt attaisnojuma, jo terorisma mērķis ir neapbruņoti cilvēki." Bērziņš vēstulē arī novēl drīzu izveseļošanos teroraktā ievainotajiem, informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis izteicis līdzjūtību saistībā ar sprādzienu Norvēģijas galvaspilsētas Oslo centrā, kurā ir cietušie un bojāgājušie.

Ministrijas Preses centrā informēja, ka ārlietu ministrs izteicis līdzjūtību Norvēģijas ārlietu ministram Jūnasam Gāram Stērem (Jonas Gahr Støre) un visai Norvēģijas tautai saistībā ar sprādzienu pie valdības un laikraksta VG redakcijas ēkas, kurā ievainoti vairāki cilvēki un ir bojāgājušie.

Ministrs savā un Latvijas Ārlietu ministrijas vārdā pauž sašutumu par notikušo, izsaka visdziļāko līdzjūtību bojāgājušo un cietušo tuviniekiem, kā arī izsaka cerību, ka vainīgie tiks atrasti un saņems sodu.

Arī aizsardzības ministrs un ārlietu ministra pienākumu izpildītājs Artis Pabriks (V) ierakstā tvitera kontā ir izteicis līdzjūtību visiem norvēģiem saistībā ar sprādzienu Oslo.

Latvijas vēstniecība Norvēģijā seko līdzi notikumu attīstībai Oslo un uztur kontaktus ar policiju. Pašlaik vēstniecības rīcībā nav informācijas, ka sprādzienā būtu cietis kāds Latvijas valsts piederīgais, informēja Ārlietu ministrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu