Policija aiztur zviedru, kurš virtuvē būvē kodolreaktoru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedrijas policija pilsētiņā valsts rietumos aizturējusi kādu 31 gadu vecu vīrieti, kurš savā virtuvē centies uzbūvēt kodolreaktoru. Turklāt eksperimentētājs tika pieķerts tikai tad, kad viņš pats vērsās pie valsts ekspertiem kodoldrošības jautājumos, lūdzot padomu reaktora tālākai būvniecībai, ziņo "The Local".

Savus eksperimentus vīrietis virtuvē sāka pirms aptuveni sešiem mēnešiem. Par savām pārgalvīgajām izklaidēm viņš turklāt bija visai atklāts un tās regulāri dokumentēja savā interneta blogā.

No ārzemēm pasūta radioaktīvus materiālus

Vīrietis policijai atklāja, ka viņa interese par kodoleksperimentiem radusies jau pusaudža gados. No ārvalstīm viņš pasūtījis dažādus radioaktīvus materiālus, kā arī radoši izmantojis dažādas brīvi pieejamas lietas, piemēram, dūmu detektorus.

Par spīti atklātībai un aktivitātēm internetā, varas iestādes par viņa bīstamajām izklaidēm uzzināja tikai pirms dažām nedēļām, kad vīrietis pats sazinājās ar Zviedrijas Radiācijas dienestu, lai uzzinātu, vai kodolreaktora būvēšana mājās vispār ir likumīga. Uzzinājuši par notiekošo, atbildīgie vīrietim paziņoja, ka pie viņa tūliņ ieradīsies eksperti, kuri mērīšot radiācijas līmeni viņa dzīvoklī.

"Kad viņi ieradās, līdzi viņiem bija arī policija.

Man pašam ir Geigera mērierīce, un nekādas problēmas ar pārsniegtu radiācijas līmeni es neesmu pamanījis,"

vīrietis vēlāk teica laikrakstam "Helsingborgs Dagblad".

Ražot elektrību būtu pāri viņa spēkiem

Policija vīrieti arestēja un aizveda uz nopratināšanu. Kad viņš savos plānos vaļsirdīgi atzinās, viņš tika atbrīvots. Intervijā laikrakstam viņš stāsta: pat ja viņam izdotos uzbūvēt pilnvērtīgu kodolreaktoru, elektrības ieguve no tā būtu bijusi pāri viņa spēkiem.

"Lai ražotu elektrību, man vajadzētu turbīnu un ģeneratoru - ko tādu uzbūvēt paša spēkiem ir ļoti grūti," viņš skaidro.

Savam "kodolprojektam" eksperimentētājs esot kopumā iztērējis aptuveni 6000 kronu (ap 950 ASV dolāru). Tagad viss viņa ilgstoši gādātais aprīkojums esot konfiscēts, tāpēc nākotnē viņš plānojot pievērsties kodolfizikai vien teorētiski, nevis praktiski.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu