Viļņas mēra "gājiens ar bruņutransportieri" guvis rezonasi pasaulē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Akcijas organizētāju foto

Viļņas mēra Artūra Zuoka šokējošais gājiens - galvaspilsētas Ģedimina prospektā ar bruņutransportieri sadragāt kādu neatļautā vietā novietotu mersedesu par brīdinājumu citiem iespējamajiem pārkāpējiem - jau atnesis viņam starptautisku slavu, raksta portāls "Alfa.lt". Šo Zuoka soli aprakstījuši daudzi pazīstami pasaules mediji.

Kā norāda portāls "15min.lt", tieši tāds patiesībā arī esot bijis viņa nolūks - ne vien atgādināt par satiksmes noteikumiem, bet arī pievērst pasaules uzmanību Lietuvas galvaspilsētai. Brauciens bruņutransportierī esot iestudēts speciāli populārajam Zviedrijas televīzijas raidījumam "99 lietas, kas jāpaspēj izdarīt līdz nāvei", kurā oktobrī plānots rādīt sižetu par Viļņu. Esot paredzēts izveidot arī divus klipus "Youtube" formātā - lietuviešu un angļu valodā.

Arī mērs pārkāpis noteikumus

Iepriekš šis portāls gan atgādināja, ka arī pats mērs esot pārkāpis satiksmes noteikumus, jo viņa transportlīdzekļa masa gandrīz trīs reizes pārsniegusi atļauto un tas varējis kaitēt ielas bruģim, turklāt sestdienās šajā Ģedimina prospekta posmā satiksme vispār ir slēgta. Tad mēram nācās atzīt savas ieceres slēpto pusi un piebilst, ka viņam bijušas visas šāda klipa filmēšanai nepieciešamās atļaujas.

"Jā, es tiešām braucu ar tanku, un ar šo akciju mēs vēlējāmies atgādināt cilvēkiem, ka pret citiem nedrīkst izturēties ar necieņu, bet vienlaikus arī parādīt pasaulei lietuviešu izdomu un oriģinalitāti," - tā par savu sociālo provokāciju izteicies pats Zuoks. "Tas bija veids, kā pievērst cilvēku uzmanību pārkāpumiem, pie kuriem mēs esam jau pieraduši. (..) Izraisīt sabiedrībā diskusiju šajos laikos nav viegli. Ir nepieciešami oriģināli un saistoši risinājumi."

Mērs arī atgādinājis, ka iepriekšējā nedēļā tai pašā Ģedimina prospekta vietā fiksēti vairāki pārkāpumi, ko atļāvušies luksusa automašīnu vadītāji.

"Šis sižets jau nu gan šķiet iepriekš iestudēts, tomēr mēs noteikti negribētu mēģināt Viļņā nolikt auto neatļautā vietā," raksta britu "Daily Telegraph", neslēpjot atzinību par Lietuvas galvaspilsētas mēra sarīkoto izrādi.

Citviet asaulē

Autoindustrijas ziņu vietne "Autoblog UK" atzīst, ka lieli naudassodi ne vienmēr palīdz cīnīties pret neatļautās vietās novietotām automašīnām, kas kļuvušas par nopietnu problēmu visā Rietumu pasaulē.

"Londonā šai ziņā bēdīgu slavu iemantojuši Tuvo Austrumu pleiboji un prinči, kas mēdz novietot savu auto tieši pie iemīļotāko veikalu durvīm, bet šķiet, ka Viļņai šīs nedienas pazīstamas vēl labāk," tā raksta. "Noguris redzēt neatļautā vietā noliktus greznus automobiļus, pilsētas mērs Zuoks izgudrojis reklāmfilmiņu, ko mēs visi varam vienīgi atbalstīt."

"Autoblog UK" gan pauž viedokli, ka pārbraukt Padomju Savienībā ražotā bruņutransportierī automašīnu, iespējams, neesot "pati labākā doma". "Taču ja [Londonas mērs] Boriss Džonsons ar "Challenger" tanku pārbrauktu sabojājušos divstāvu autobusu, viņš tiešām nodrošinātu sev vēl vienu uzvaru vēlēšanās," spriež komentāra autors.

BBC interneta lapā, kur Viļņas mēra rīcība pārstāstīta nedaudz atturīgākos vārdos, šī ziņa labu laiku noturējusies lasītāko skaitā. Tā izpelnījusies lielu ievērību arī sociālajos tīklos.

Raidsabiedrība citē gan Zuoka vārdus, ka tāds pats liktenis gaida visus, kas mēdz turēt savus auto neatļautās vietās, gan Zviedrijas televīzijas pārraides vadītāja Maka Edlunda izteikumu, ka Viļņa zviedriem šķiet "draudzīga, moderna un pārsteigumu pilna, tāpat kā pilsētas mērs".

BBC atgādina, ka Zuoks jau labu laiku aicina Viļņas iedzīvotājus vairāk pārvietoties ar divriteņiem un pilnveido pilsētas veloinfrastruktūru.

Ziņa par Viļņas mēra ekstravaganto gājienu parādījusies arī ASV medijos. Īsi to pieminējuši laikraksti "Washington Post" un "News York Times", MSNBC televīzija, "Huffington Post", kā arī daudzi citi interneta laikraksti un blogi.

Īsajā videoklipā, kas jau apceļojis pasaules medijus, redzams, kā Viļņas mērs vispirms nofilmē uz veloceliņa novietotu tumšu mersedesu, bet pēc brīža kopā ar vēl pāris puišiem bruņutransportierī gavilējot pārbrauc tam pāri, pārvēršot auto metāllūžņu kaudzē.

Auto netika izmantots satiksmē

Vēlāk saspiestais auto vraks no Ģedimina prospekta tiek aizvākts, bet mērs ar slotu kārtīgi saslauka pāri palikušās stikla drumslas. Tikmēr pa durvīm pretējā ielas pusē iznāk apjucis pilsonis baltā žaketītē. Mērs apmainās ar viņu rokasspiedieniem, bargā balsī ieteikdams "nākamreiz ievērot satiksmes noteikumus", bet mersedesa īpašnieks kaunīgi apsolās, ka pacentīšoties.

Lietuvas interneta komentētāji drīz vien noskaidrojuši, ka sižetā redzamais limuzīns tehnisko apskati beidzamo reizi izgājis pirms trim gadiem un pēdējā laikā vairs nav izmantots braukšanai. Domājams, ka uz filmēšanas vietu tas atgādāts tai pašā autoevakuatorā, kas vēlāk aizvedis projām vraku.

"15min.lt" gan pauž viedokli, ka pasaules slavu iemantojušo metāllūzni būtu vajadzējis atstāt tai pašā Ģedimina prospekta vietā - kā sava veida instalāciju, kas vienlaikus kalpotu par biedinājumu tiem autovadītājiem, kuriem piemīt netikums likt savus braucamos neatļautās vietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu