Britu varas iestādes turpina runāt par miermīlīgu risinājumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Londonas iedzīvotāju vidū aug neapmierinātība ar policijas darbu miera un kārtības nodrošināšanai pilsētā. Grautiņiem un noziegumiem pilsētā turpinoties jau trešo nakti pēc kārtas, vietējie pieprasa varas iestādēm beidzot rīkoties. Taču iekšlietu ministre šodien intervijā nemieru nomocītajiem par sarūgtinājumu kārtējo reizi uzsvēra, ka britu policija vardarbīgas metodes lieto tikai galējas nepieciešamības gadījumā un spēka vietā nepieciešams panākt vienošanos ar nemierniekiem mierīgā ceļā.

Sociālajās vietnēs Lielbritānijas iedzīvotāju meklētākās atslēgfrāzes patlaban ir "uzkopšana pēc nemieriem" kā arī "lūgšanas Londonai". Vietējie iedzīvotāji pēc trešās nemieru nakts šodien organizē brīvprātīgo grupas, kuras palīdz pilsētu atkal sakopt. Tomēr cik no tā būs jēgas, neviens nezina, jo sagaidāms, ka vandaļi ielās varētu iziet arī šajā naktī.

Sabiedrībā arvien vairāk pieaug dusmas pret iebraucējiem no citām valstīm, jo tieši imigrantu jaunieši pārsvarā ir tie, kuri rīko nekārtības pilsētā.

"Esmu bez darba un bez naudas nu jau trīs gadus. Taču nekad neesmu tāpēc devies ielās, dauzījis policijas automašīnas, demolējis citu cilvēku privātīpašumus vai izlaupījis veikalu.

Bezdarbs, nabadzība vai balsstiesības ir tikai nožēlojami iegansti pilnīgi noziedzīgai uzvedībai," BBC izsakās kāds brits no Līdsas.

Sabiedrības dusmas vandaļiem nav šķērslis

Lai gan vairums angļu uz vandaļiem ir nikni un sūdzas par policijas bezspēcību, huligāniem šāds sabiedrības noskaņojums nav šķērslis.

Nemiernieku interneta forumos turpinās uzsaukumi "celties cīņai" un atriebt 29 gadus vecā Marka Dagana nāvi, kas kļuva par ieganstu nu jau vairākas dienas ilgiem nemieriem.

Daži vandaļi nekaunībā iet tik tālu, ka ar savām noziedzīgajām darbībām lepojas interneta vietnēs. Piemēram, kāds jaunietis "Facebook" kontā ievietojis bildes, kurās redzams pozējot pie iepirkumu ratiņiem, kas piekrauti ar vietējos veikalos salaupītām mantām.

Vēl kāda jauniete britu medijos iemantojusi sliktu slavu pēc aresta - atklājies, ka marodiere aresta brīdī aplaupījusi veikalu, kurā pati strādā.

Pilnīga anarhija

Britu mediji šodien ir pārpilni stāstiem, kuros vietējie sūdzas par savu bezspēcību, iznīcinātajiem īpašumiem un varas iestāžu gauso rīcību.

BBC raksta par kādu pusaudzi, kurš nemieros tika ievainots. Viņam palīgā devusies grupa citu pusaudžu, taču pēc izglābšanas viens no palīgiem zēnam atņēma visas personīgās mantas.

Vietējie stāsta, ka lielas daļas vandaļu vidū valda pilnīga nesodāmības sajūta, bara instinkts un bezjēdzīga vardarbība.

Londonā vakar nodedzināta arī daudzstāvu ēka, kuras pirmajā stāvā vairāk nekā simts gadus atradās neliels veikaliņš. Tās īpašnieks, gados vecs vīrietis pauž neizpratni, kāpēc vandāļi vērsušies pret viņa īpašumu un saka, ka kaut kas nav kārtībā visā sabiedrībā.

"Es nesaprotu, kāpēc mūsu veikals, kurš sabiedrībai kalpojis 140 gadus. Zudis visas manas ģimenes darbs. Ja šāda rīcība ir sabiedrības roku darbs, tad kaut kas nav kārtībā visā mūsu valsts sistēmā, ja šādi vispār var notikt," viņš saka.

Anglija gatavojas turpmākiem nemieriem

Lielbritānijas varas iestādes ziņo, ka tuvāko 24 stundu laikā Londonas ielās vien tiks norīkoti 13 000 - 16 000 policistu.

"Šī nav nekāda spēle, tie ir kriminālnoziegumi, laupīšanas, tā ir vardarbība. Šonakt ielās mēs būsim vēl lielākā skaitā," sola Londonas policijas vadība.

Londonieši dzīvo bailēs; policija ir pret lielāku spēka lietošanu

Tomēr daudzi londonieši varas iestāžu solījumiem netic. Piemēram, kāds TVNET lasītājs no Londonas vakar ziņoja, ka sabiedrībā valda bezspēcības sajūta - redzot, ka vandaļi izlaupa viņa mājas apakšstāva veikalu, zvanījis policijai, taču reālu rīcību nav sagaidījis. Viņš saka: ir sajūta, ka Londonas ielās policistu trūkst. Ja vardarbība turpināsies tādos pašos apmēros kā iepriekšējās dienās, ir skaidrs, ka milzīgus postījumus novērst nebūs policijas spēkos.

Visas augstākās britu amatpersonas vardarbību bargi nosodījušas, taču vietējie saka, ka tie ir tikai vārdi, - kad iekšlietu ministrei tika jautāts par ūdenslielgabalu, gumijas ložu un citu represīvāku metožu izmantošanu, atbilde skanēja: Lielbritānijā šādas metodes neizmanto.

Britu iekšlietu ministre Terēze Meja
Iekšlietu ministre šodien izpelnījās pretrunīgas reakcijas, paziņojot, ka britu policija spēka lietošanu atzīst tikai galējas nepieciešamības gadījumā, tāpēc pagaidām netiek apspriesta iespēja kārtības nodrošināšanā iesaistīt armijas spēkus vai pret vandaļiem izmantot radikālākas metodes. Viņa uzsvēra, ka pašreizējās situācijas risinājums drīzāk meklējams, rodot konsensu pašā sabiedrībā.

Eksperti skaidro, ka varas iestādes ūdens lielgabalus un bruņmašīnas vairās izmantot, baidoties no vēstījuma, kādu tas varētu nest sabiedrībai. Tiek uzskatīts, ka lielāku represiju izmantošana varētu provocēt vēl lielāku vardarbību. Tāpēc pagaidām izskatās, ka nemierus varas iestādes nolēmušas apspriest ar lielo policistu skaitu ielās, nevis spēku.


Londonas nemieru izplatības epicentri no Google Maps. (Lielāka izmēra bildi var apskatīt resursos)
Londonas nemieru izplatības epicentri no Google Maps. (Lielāka izmēra bildi var apskatīt resursos) Foto: Google Maps
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu