Krievijā piemin zemūdenē “Kursk” bojāgājušos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pirms 11 gadiem Barenca jūrā notikušajā traģēdijā bojā gāja 118 cilvēki. Vakar, notikuma kārtējā gadadienā, pulksten 11:24, laikā, kad zemūdenē notika liktenīgais sprādziens, uz valsts Ziemeļu flotes kuģiem karogi tika nolaisti pusmastā un jūrnieki ieturēja minūti ilgu klusuma brīdi.

Galvenie sēru pasākumi tradicionāli notiek Vidjajevo garnozinā, no kura “Kursk” devās savā pēdējā braucienā. Svinīgajā ziedu nolikšanas ceremonijā piedalījās flotes vadība un bojāgāušo piederīgie. Kopumā vairāki simti atraitņu ar bērniem, mātes, tēvi un citi sērojošie

Piemiņas akcija notika arī Kursas pilsētā, kurai par godu savulaik tika nosaukta zemūdene.

Piemiņas sarīkojumi bija arī daudzās citās piejūras armijas daļās. Piemēram, Sanktpēterburgā notika pat īpaša goda zalves izšaušana pie Lielā Tēvijas kara pieminekļa.

Lietai atrisinājuma nav
Krievijas Galvenā kara prokuratūra pirms gada izbeidza krimināllietu saistībā ar zemūdenes bojāeju. Izmeklētāji atzina, ka nedz amatpersonas, kas bija atbildīgas par flotes mācību rīkošanu, nedz sprāgušās torpēdas ražotājus un uzstādītājus nevar vainot noziedzīgos nodarījumos.

Lēmums par krimināllietas izbeigšanu apmierina visus, izņemot 40 bojāgājušo jūrnieku ģimenes un viņu advokātu Borisu Kuzņecovu, kas uzskata, ka līdzās objektīvajiem apstākļiem jūrnieku bojāejā liela nozīme bijusi arī nolaidībai.

Kuzņecovs gan atzīst, ka izmeklēšana veikta augstā profesionālā līmenī, tomēr pievērš uzmanību tam, ka prokuratūras secinājumi ir pretrunā ar lietas materiāliem.

Avārijas situācija attiecībā uz "Kursk" tika izsludināta tikai 12 stundas pēc sprādzieniem, lai gan saprast, ka ar zemūdeni kaut kas noticis, varēja jau pusstundas laikā. Sprādziena brīdī kreiseris "Pjotr Veļikij", kurā atradās flotes pavēlniecība, saņēma spēcīgu hidraulisku triecienu, taču reakcijas nav bijis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu