Igaunijas viesstrādnieki atņem darbu Somijas celtniekiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Somijas celtniecības nozarē nodarbināti apmēram 30 tūkstoši viesstrādnieku, tostarp ļoti daudz igauņu, kas, saņemot zemāku algu, atņem darbu pašiem somiem, vēsta Somijas laikraksts "Taloussanomat".

Izmantojot melnā tirgus darbaspēku, apakšuzņēmēji saņem no ceturtās daļas līdz pat pusei visu nozares pasūtījumu par ievērojami zemākām cenām, vēsta laikraksts. Tādēļ citiem Somijas uzņēmumiem, kas izmanto Somijas vietējo darbaspēku, nav iespējas konkurēt, norāda "Taloussanomat", atsaucoties uz Somijas Būvniecības nozaru konfederācijas RT ("Rakennusteollisuus RT") un Somijas Būvniecības nozares arodbiedrības ("Rakennusliito") sniegto informāciju.

Somijas vietējiem celtniecības nozares strādniekiem stundas likme, ieskaitot nodokļus, ir 35 eiro (24,6 lati), bet ārvalstu viesstrādniekiem maksā vien 10 līdz 15 eiro (7 - 10,5 lati) stundā. Tādā veidā viesstrādnieks nedēļā saņem tādu algu, kādu vietējais strādnieks saņemtu par 15 nostrādātām stundām.

Bet Somijas budžetam nedēļā secen iet 721 eiro (507 lati) nodokļos.

Zināms, ka atslēdznieks no Igaunijas, strādājot Somijā, stundā saņem 11 eiro (7,7 lati), bet celtnieks - deviņus eiro (6,3 lati). Viņi strādā gan Somijas, gan Igaunijas uzņēmumos. Daži no viņiem vēlētos iestāties Somijas arodbiedrībās, bet neuzdrošinās, vēsta laikraksts, norādot, ka nelegālais darbaspēks visbiežāk strādā krāsošanā un privātmāju būvniecībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu