"Airīna" nedaudz zaudē spēku; ir viens bojāgājušais

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viesuļvētra "Airīna" sestdienas rītā nedaudz zaudējusi spēku un oficiāli pārklasificēta par pirmās kategorijas viesuļvētru, taču joprojām tā ir bīstama un noteikti var nest lielus postījumus. Orkāns vispirms bija sasniedzis Ziemeļkarolīnas piekrasti, tur šobrīd jau ir liela mēroga plūdi, bez elektropgādes palikuši 300 000 iedzīvotāju. Orkāns turpina virzīties uz Ņujorku. ASV Atlantijas okeāna piekrastē evakuēti divi miljoni cilvēku. Vētra kopumā apdraud apmēram 65 miljonus cilvēku.

Papildināts ar jaunāko informāciju

Ziemeļkarolīnā vētra prasījusi arī vienu upuri - bojā gājis kāds vīrietis, kuram uzkritis koks.

Plkst.12 pēc Latvijas laika "Irēnas" vēju ātrums sasniedza 150 kilometrus stundā (42 metrus sekundē) un tā atrodas tikai 55 kilometrus uz dienvidiem no Lukauta raga Ziemeļkarolīnas štatā. Plūdu dēļ pilsētās pārtraukta metro kustība, jo dažviet pārplūduši metro tuneļi.

"Ir gaidāmas nelielas izmaiņas, pirms "Irēna" sasniegs Ziemeļkarolīnas krastu," paziņoja NHC. "Sagaidāms, ka "Irēna" atradīsies tuvu robežai starp pirmās un otrās kategorijas spēka viesuļvētru."

Ņujorkas mērs Maikls Blumbergs devis rīkojumu obligāti evakuēt vairāk nekā 300 000 cilvēku no zemu esošām pilsētas vietām, kuras var apdraudēt plūdi. Tā ir pirmā obligātā evakuācija Ņujorkas pilsētas vēsturē.

Sestdien no pulksten 12 (19 pēc Latvijas laika) pakāpeniski pārtrauc darbu Ņujorkas sabiedriskā transporta sistēma - metro, autobusi un pilsētas dzelzceļš. Īpašas bažas ir par to, ka varētu applūst metro tuneļi.

Lēmums slēgt lidostas pirms gaidāmās vētras skars Lagvārdijas lidostu, Džona F. Kenedija starptautisko lidostu un Ņuarkas Liberti starptautisko lidostu, pavēstīja Ņujorkas un Ņūdžersijas lidostu pārvaldes preses pārstāvis Stīvs Koulmens, piebilstot, ka lidostu slēgšana skars tūkstošiem reisu.

Izlidojošie reisi joprojām ir atļauti, lai arī vairums aviokompāniju ir sestdien atcēlušas reisus no šīm trim lidostām.

ASV austrumu piekrastē atcelti vairāk nekā 20 000 avioreisu. Atcelti arī daudzi starppilsētu vilcienu reisi.

Ņujorkas mērs Maikls Blumbergs viesuļvētras tuvošanās dēļ piektdien licis veikt bezprecedenta masveida evakuāciju un slēgt metro.

ASV prezidents Baraks Obama pārtraucis savu vasaras atvaļinājumu un aicinājis vētras prognozētajā ceļā dzīvojošos amerikāņus nekavējoties rīkoties, sakot, ka "visas pazīmes liecina, ka šī ir vēsturiska viesuļvētra".

ASV Nacionālais viesuļvētru centrs (NHC) prognozē, ka sauszemi vētra skars sestdien Ziemeļkarolīnas štatā un tad virzīsies tieši uz Ņujorku. Apvidū, kas atrodas vētras ceļā, dzīvo 65 miljoni cilvēku.

Blumbergs preses konferencē paziņoja, ka viņš pirmo reizi licis veikt obligātu masveida evakuāciju no pilsētas zemākajiem rajoniem, kur dzīvo aptuveni 250 000 cilvēku, nodēvējot to par "dzīvības vai nāves jautājumu".

Varasiestādes iepriekš paziņoja, ka no sestdienas pusdienlaika sāks slēgt Ņujorkas plašo tranzīta sistēmu, kas arī ir rets solis.

Varasiestādes piekrastes štatos no Ziemeļkarolīnas līdz Ņujorkai izsludinājušas ārkārtas stāvokli, bet visapdraudētāko rajonu iedzīvotājiem likts pārcelties uz augstākiem apvidiem.

Eksperti lēš, ka orkāns varētu nodarīt postījumus 12 miljardu ASV dolāru (sešu miljardu latu) vērtībā.

"Airīnas" izraisītos plūdos gājuši bojā divi cilvēki Dominikanas Republikā un viens cilvēks ASV piederošajā Puertoriko salā. Orkāns arī nodarījis postījumus Bahamu salās.

Airīna " ir devītā tropiskā vētra un pirmais orkāns šīgada Atlantijas orkānu sezonā, kas ilgst no 1.jūnija līdz 20.novembrim. Pirmās vārdā nosauktās vētras šīgada sezonā bija "Arlēna" ("Arlene"), "Brets" ("Bret"), "Sindija" ("Cindy"), "Dons" ("Don"), "Emīlija" ("Emily"), "Frenklins" ("Franklin"), "Gerta" ("Gert") un "Hārvijs" ("Harvey").

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu