ASV orkānā 10 bojāgājušie; bez elektrības 2 miljoni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viesuļvētra "Airīna" ("Irene") svētdien turpināja plosīties Amerikas Savienotajās Valstīs, no austrumu piekrastes virzoties uz ziemeļiem. Svētdienas pēcpusdienā (pēc Latvijas laika) vētra arvien zaudē spēku. Sestdien Airīna prasījusi vismaz 10 dzīvības, tostarp divu bērnu - lielākā daļa mira, kad viņu mājām vai automašīnām uzgāzās krītoši koki. Bez elektrības orkāns atstājis divus miljonus cilvēku un paralizējis satiksmi Ņujorkā.

Vētra "Airīna", kas svētdien ar vēja ātrumu 104 kilometri stundā (29 metri sekundē) sasniedza Ņujorkas pilsētu, zaudē spēku, svētdienas pēcpusdienā (pēc Latvijas laika) apliecināja Valsts Viesuļvētru centrs.

Maiami bāzētais centrs, kas iepriekš "Airīnu" bija atzinis par pirmās kategorijas viesuļvētru, plkst.9 pēc vietējā laika (plkst.16 pēc Latvijas laika) paziņoja, ka tagad tā atbilst tropiskās vētras spēkam.

Vētrai traucoties pāri ASV austrumu piekrastei, dzīvību zaudējuši vismaz deviņi cilvēki.

Gājuši bojā bērni

ASV austrumu piekrastē orkāna izraisītos negadījumos bojā gājuši vismaz deviņi cilvēki. Bojāgājušo vidū ir arī 11 gadus vecs zēns un 15 gadus veca meitene.

Lai gan ar mazāku spēku nekā prognozēts iepriekš "Airīna" sasniegusi Ņujorku, līdzi nesot vēju, kura ātrums sasniedz vidēji 32 metrus sekundē, lietu, zibeņus un virpuļviesuļus.

Pirmā obligātā evakuācija Ņujorkas pilsētas vēsturē

Amatpersonas norāda, ka Manhetenas debesskrāpjiem vētra nevarētu nodarīt nekādus bojājumus, taču pastāv elektrības un ūdens padeves pārrāvuma risks.

Ņujorkas mērs Maikls Blumbergs devis rīkojumu obligāti evakuēt 370 tūkstošus cilvēku no zemu esošām pilsētas vietām, kuras var apdraudēt plūdi. Pārējiem pilsētas iedzīvotājiem mērs ieteica palikt, kur viņi ir. "Daba ir daudz spēcīgāka par mums visiem," piebilda pilsētas mērs.

Vētra Ņujorku sasniedza naktī, vēja ātrumam pamazām pieaugot no 22 līdz 35 metriem sekundē. Apturēta megapoles metro, autobusu, prāmju un lidmašīnu satiksme. Īpašas bažas ir par to, ka varētu applūst metro tuneļi.

Bez elektrības 2 miljoni

"Airīna" ASV Atlantijas okeāna piekrastē bez elektrības atstājusi vairāk nekā divus miljonus cilvēku, atcelti vairāk nekā 8000 lidmašīnu reisu un gandrīz divi miljoni cilvēku evakuējušies no savām mājām. Nodarīti postījumi neskaitāmām ēkām un automašīnām. Gaidāms, ka orkāna centrs Ņujorku sasniegs svētdienas pusdienlaikā (ap 19 pēc Latvijas laika).

Plūdu draudus rada nevis tropiskās lietavas, bet vēja nestie viļņi no okeāna

Lidojumi pulksten 23 sestdienas vakarā (pulksten 5 pēc Latvijas laika) tika pārtraukti trīs lielākajās apdraudētā reģiona lidostās: Ņujorkas starptautiskajā Džona Kenedija lidostā pilsētas austrumos, Lagardija lidostā uz ziemeļiem no centra un Ņuarka lidostā pilsētas rietumos.

ASV prezidents Baraks Obama, kuram sestdien bija paredzēts atgriezties Vašingtonā no atpūtas Masačūsetsas štata Martasvinjārdā, atgriezās galvaspilsētā jau piektdienas vakarā.

Orkāns "Airīna" ASV apdraud teritoriju ar 65 miljoniem iedzīvotāju, kurā ir arī Ņujorka, Vašingtona un Bostona.

Eksperti lēš, ka orkāns Savienotajās Vastīs varētu nodarīt postījumus 12 miljardu ASV dolāru (sešu miljardu latu) vērtībā.

ASV prezidents Baraks Obama pārtraucis savu vasaras atvaļinājumu un apmeklēja Federālo Ārkārtas situāciju kontroles aģentūru Vašingtonā.

Meteorologi norāda, ka apdzīvotās vietas ASV austrumu piekrastē vētras ietekmes zonā atradīsies aptuveni 72 stundas.

Vētras apdraudētajā reģionā no Vašingtonas līdz Bostonai dzīvo aptuveni 65 miljoni cilvēku. Pēc ekspertu aplēsēm vētras nodarīto postījumu apmērs var sasniegt pat 12 miljardus ASV dolāru.

"Šī būs ļoti nopietna vētra, neskatoties uz tās maršrutu, neskatoties uz to, cik daudz tā pavājinās. Tā ir dzīvības apdraudoša vētra," brīdināja Ņujorkas mērs.

Atceras traģēdiju pēc "Katrīnas"

"Irēnas" tuvošanās atsaukusi atmiņā sāpīgās atmiņas par viesuļvētru "Katrīna", kas 2005.gadā brāzās Meksikas līča dienvidu piekrastē, iesprostojot tūkstošiem cilvēku pārplūdušajā Ņūorleānā un atklājot vietējo un federālo dienestu vājo sagatavotību krīzes situāciju risināšanā.

ASV ziemeļaustrumu daļu reti skar viesuļvētras - pēdējā lielā viesuļvētra, kas sasniedza Ņujorku, bija 1985.gada "Glorija".

"Airīnas" izraisītos plūdos gājuši bojā divi cilvēki Dominikanas Republikā un viens cilvēks ASV piederošajā Puertoriko salā. Orkāns arī nodarījis postījumus Bahamu salās.

"Airīna" ("Irene") ir devītā tropiskā vētra un pirmais orkāns šīgada Atlantijas orkānu sezonā, kas ilgst no 1.jūnija līdz 20.novembrim. Pirmās vārdā nosauktās vētras šīgada sezonā bija "Arlēna" ("Arlene"), "Brets" ("Bret"), "Sindija" ("Cindy"), "Dons" ("Don"), "Emīlija" ("Emily"), "Frenklins" ("Franklin"), "Gerta" ("Gert") un "Hārvijs" ("Harvey").

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu