Zviedrijas laikraksti neļaus internetā komentēt anonīmi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trīs Zviedrijas lielākie laikraksti otrdien paziņoja, ka turpmāk šo mediju tīmekļu vietnēs iespēja komentēt būs tikai tiem interneta lietotājiem, kas varēs apliecināt savu identitāti. Kā skaidro laikraksta "Aftonbladet" redaktors Jāns Hēlins, nepieciešamība ierobežot anonīmo tīmekļa lietotāju iespējas komentēt ziņas aktualizējās pēc 22.jūlija traģiskajiem notikumiem Norvēģijā.

"Šādi notikumi vienkārši nevar atstāt vienaldzīgu," norāda redaktors.

Tādēļ laikraksti "Aftonbladet" un "Expressen" turpmāk ļaus savās tīmekļa vietnēs komentēt tikai tiem interneta lietotājiem, kuri būs apliecinājuši savu identitāti, izmantojot kontu sociālajā tīklā "Facebook" vai kādā citā portālā.

Savukārt izdevums "Dagens Nyheter" līdzīgu risinājumu ieviesīs līdz oktobra vidum.

"Mūsu ideāls ir brīvas un atklātas debates, kurās nav nepieciešams uzraudzītājs. Diemžēl realitātē viss ir citādi un komentāru forumus izmanto neliela cilvēku grupa, kas tajos cita starpā pauž rasistiskus uzskatus," skaidro "Dagens Nyheter" pārstāvis.

Tikmēr šāds priekšlikums jau izpelnījies kritiku tīmekļa lietotāju vidū.

"Visiem būtu jābūt iespējai paust savus uzskatus neatkarīgi no tā, vai viņi ir komunisti vai nacionālisti," "Expressen" tīmekļa vietnē sarīkotajā diskusijā norāda interneta lietotāja ar pseidonīmu "Mjaa".

Savukārt kāds cits interneta lietotājs pauž bažas, vai "šāds politisks solis neļaus mazāk nopietniem forumiem iemantot lielāku nozīmību".

Tikmēr paši izdevumi uzstāj, ka to mērķis nav nodarboties ar cenzūru vai liegt iespēju izteikties anonīmi.

Norvēģu avīze "Dagens Nyheter" šomēnes ieviesa līdzīgu sistēmu, ļaujot rakstus komentēt, tikai izmantojot "Facebook" kontus.

Izdevumam jau nācies atzīt, ka šāda pieeja nebūt nav ideāla, jo ne visi ir reģistrējušies "Facebook", bet citi savukārt izmanto viltus kontus.

Kopš šīs sistēmas ieviešanas komentāru skaits laikraksta mājaslapā sarucis par 10% līdz 15%, taču "debašu tonis ir mainījies", skaidro "Aftonbladet", aizstāvot savu lēmumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu