Amerikā izdod krāsojamo grāmatu bērniem par 11.septembri

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV pretrunīgu vērtējumu izpelnījusies krāsojamā grāmata, kurai būtu jāizglīto bērni par 2001.gada 11.septembra traģiskajiem notikumiem.

Kā norāda Amerikāņu-islāma attiecību padomes Mičiganas filiāles direktors Dāvuds Valids, katru reizi, kad krāsojamajā grāmatā pieminēti vai attēloti musulmaņi vai islāms, tiek lietoti vārdi "terorists" vai "ekstrēmists" un nav parādīts, ka arī islāmticīgie bija starp teroraktu upuriem un piedalījās izdzīvojušo meklēšanā.

Turklāt grāmatā arī nav pieminēts, ka vairums musulmaņu gan ASV, gan citviet pasaulē nosoda terorismu, viņš bilst.

Valids šo grāmatu uzskata par bezatbildīgu un pat bīstamu.

Bērnos radīšot bailes no musulmaņiem

"Ir muļķīgi uzskatīt, ka jaunajā cilvēkā, kurš krāso šo grāmatiņu un kuram nav saskares ar musulmaņiem, varētu nerasties bailes no musulmaņiem un viņam varētu neizveidoties uzskats, ka musulmaņi ir slikti cilvēki," viņš norāda.

Turpretī grāmatas izdevēja "Really Big Coloring Books" pārstāvis Veins Bells uzskata, ka šis izdevums atklāti attēlo patiesos notikumus.

"Mēs izstāstām patiesību melns uz balta," viņš norāda.

"Šī grāmata ir par 19 ļauniem teroristiem, kuri nogalināja 3000 cilvēku."

"Sanācis tā, ka cilvēki, kuri ietrieca šīs lidmašīnas ēkās, bija radikālie islāmistu džihādisti," piebilst izdevēju pārstāvis.

Krāsojamā grāmata klajā laista šomēnes, gatavojoties uzbrukumu 10.gadadienas atceres pasākumiem.

Grāmata izdota, jo tādu vēlējušies bērnu vecāki

Kā skaidro izdevniecība, bijusi interese par šai tēmai veltītām krāsojamajām grāmatām.

"Mēs veicām plašus pētījumus, runājām ar daudziem vecākiem un vairākkārt saņēmām lūgumu neveidot politiski korektu grāmatu, kas attaisnotu šo notikumu," norāda Bells.

Grib izdot vēl vienu tematisku grāmatu par terorismu

Tāpat izdevniecība tikusi aicināta veidot grāmatu patriotiskā garā un to veltīt tēmai, kas kļuvusi arī par grāmatas nosaukumu: "We shall never forget 9/11" ("Mēs nekad neaizmirsīsim 11.septembri").

Grāmatas apakšvirsraksts ir "The Kids' Book of Freedom" ("Bērnu brīvības grāmata"), un tajā bērni tiek mācīti, ka "brīvību nīstoši radikālie islāmistu ekstrēmisti" uzbruka Amerikai, jo viņi "ienīst amerikāņu dzīvesveidu tāpēc, ka mēs esam BRĪVI".

Vietējie musulmaņi protestē

Amerikāņu-islāma attiecību padome gan uzskata, ka šī vienkāršotā un populistiskā notikumu interpretācija neatbilst patiesībai.

Padomes pārstāvis atgādina Osamas bin Ladena izteikumus un ASV Kongresa komisijas secinājumus, ka uzbrucējus vadījis uzskats, ka ASV ārpolitika un to "amorālā kultūra" pieteikusi karu islāmam un musulmaņu valstīm.

Turpretī grāmatas izdevēji uzskata, ka saceltā ažiotāža ir mēģinājums izmantot "nevainīgu grāmatu" savu politisko uzskatu popularizēšanā.

Tiesa gan, grāmatai pievērstā uzmanība vairojusi tās popularitāti pircēju vidū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu