Sadursmēs Kairā ievainoti 448 cilvēki; miruši četri

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Piektdienas vakarā Ēģiptes galvaspilsētā Kairā satrakojies protestētāju pūlis iebrucis Izraēlas vēstniecībā, kura personāla aizsardzībai Ēģiptes varasiestādes nosūtījušas desantniekus, izglābjot sešus cilvēkus.

"Seši cilvēki bija faktiski iesprostoti vēstniecībā un pastāvēja patiesas bažas par viņu dzīvībām," pavēstīja Izraēlas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. "Galu galā viņus veiksmīgi izglāba Ēģiptes desantnieki."

Vardarbības dēļ valsti pametis Izraēlas vēstnieks Ichāks Levanons, pašlaik valstī uzturas misijas vadītāja vietnieks, "lai uzturētu kontaktus ar Ēģiptes valdību", sacīja augsta ranga Izraēlas amatpersona.

Ēģipte izsludinājusi paaugstinātu trauksmes stāvokli pēc Kairā piektdien notikušajām nekārtībām, kuru laikā protestētāji uzbruka Izraēlas vēstniecībai, apgāžot ap to izveidoto sienu, iebrūkot ēkā, noraujot Izraēlas karogu un pēc tam no balkona izkaisot tūkstošiem dokumentu.

Izraēlas sabiedriskais radio vēsta, ka seši izglābtie cilvēki ir drošībnieki.

Kā pavēstīja izraēliešu amatpersona, vēstniecības ēkā starp protestētājiem un sešām amatpersonām bijusi tikai viena siena, kad desantnieki viņus izglābuši.

Pavisam nekārtību laikā no Ēģiptes evakuēti 80 izraēlieši.

Vardarbībā, kas izcēlās protestu laikā, demonstrantiem pieprasot reformu īstenošanu, viens cilvēks miris no sirdstriekas un 448 cilvēki ievainoti, nodedzināti policistu transportlīdzekļi un izdemolēti policijas iecirkņi.

Policijas un demonstrantu sadursmēs pie vēstniecības nogalināti trīs cilvēki, pavēstīja avoti slimnīcās, sīkāku informāciju nesniedzot.

Sestdien uz vēstniecību rajonu nosūtīti simtiem Ēģiptes karavīru un policistu, bet valdība sasaukusi ārkārtas sēdi. Ap Izraēlas vēstniecību izvietoti aptuveni 30 policijas smago transportlīdzekļu un bruņutransportieru.

Izraēlas vēstnieks Levanons Ēģipti atstājis sestdienas rītā un kā ziņo Ēģiptes televīzija, viņš pirms tam ticies ar valdošā militārā režīma ģenerāli, un izskatījies "nobažījies un pat nobijies".

Notiekošo nekārtību dēļ ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu sazinājies ASV prezidents Baraks Obama un "paudis satraukumu par situāciju vēstniecībā un tur strādājošo izraēliešu drošību", paziņoja Baltais nams.

Izraēlas aizsardzības ministrs Ehuds Baraks sestdien sazvanījies ar ASV aizsardzības ministru Leonu Panetu, lūdzot palīdzību aizsargāt vēstniecību Kairā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu