FIB spiegi notver amerikāni, kurš grib uzspridzināt Kapitoliju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV austrumos pie Bostonas trešdien tika aizturēts amerikānis Rezvans Ferdauss, kuram izvirzīja apsūdzības gaisa uzbrukuma plānošanā pret Pentagonu un ASV Kapitolija ēku Vašingtonā, paziņoja varas iestādes.

26 gadus vecais "Al Qaeda" piekritējs Ferdauss tika aizturēts pēc slepenas Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) operācijas. Apsūdzībā teikts, ka viņš plānojis taranēt Pentagonu un Kapitoliju ar lidmašīnām, kas būtu piekrautas ar sprāgstvielām un tiktu vadītas ar tālvadības mehānismu.

Ferdauss arī tika apsūdzēts mēģinājumos piegādāt spridzekļu izgatavošanas materiālus "Al Qaeda" to lietošanai pret ASV karavīriem Irākā.

FIB aģenti izliekas par teroristiem

FIB aģenti, izliekoties par "Al Qaeda" pārstāvjiem, šogad piegādāja Ferdausam vienu ar tālvadību vadāmu lidmašīnu, sprāgstvielas C-4 un vieglos ieročus, kurus viņš paredzējis lietot sauszemes uzbrukumā Vašingtonā vienlaikus ar minēto gaisa uzbrukumu.

Varas iestādes paziņoja, ka Ferdauss arī izstrādājis un nodevis FIB aģentiem astoņus mobilos telefonus, kas bijuši pielāgoti spridzekļu detonēšanai Tuvajos Austrumos.

FIB aģenti jūnijā viņam pateica, ka pirmais no šiem detonatoriem esot izraisījis sprādzienu, kurā nogalināti trīs ASV karavīri Irākā. "Tieši to es gribēju," viņš esot atbildējis šiem aģentiem.

FIB potenciālajam teroristam piegādā sprāgstvielas

Ferdauss aprīlī sāka runāt ar FIB aģentiem par savu vēlmi sarīkot uzbrukumu Pentagonam un Kapitolijam, un aģenti viņam piegādāja sprāgstvielas, lidmašīnu un ieročus.

Ferdauss tika aizturēts Bostonas piepilsētā Fremingemā uzreiz pēc viņam piegādāto ieroču ielikšanas glabātavā.

ASV prokurore Karmena Ortisa uzsvēra, ka Ferdausam piegādātās sprāgstvielas neesot apdraudējušas sabiedrību, jo FIB aģenti tās kontrolējuši.

Draud 15 gadi cietumā

Notiesāšanas gadījumā Ferdausam draud cietumsods līdz 15 gadiem par ārzemju teroristu organizācijas atbalstīšanu un apgādi, kā arī cietumsods līdz 20 gadiem par mēģinājumu iznīcināt ASV nacionālās aizsardzības objektus un vēl viens cietumsods līdz 20 gadiem par mēģinājumu lietot sprāgstvielas pret ASV piederošām ēkām.

Labas zināšanas fizikā

Ferdauss ir beidzis ASV Ziemeļaustrumu universitāti, kur viņš studēja fiziku. Viņš esot plānojis īstenot "vardarbīgu džihādu" jau kopš 2010.gada sākuma. Ferdauss nav precējies, un viņam nav bērnu.

Ferdauss trešdien stājās tiesas priekšā Masačūsetsas štata Vusteras pilsētā. Pirmdien ir paredzēta tiesas sēde, kurā viņam tiks noteikts apcietinājums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu