"Al Qaeda" piegādā humāno palīdzību trūkumcietējiem Somālijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskā teroristu organizācija "Al Qaeda" ziedojusi pārtiku, naudu un apģērbu nabadzības nomocītajiem Somālijas iedzīvotājiem, tomēr šis humānās palīdzības žests, šķiet, ir vien publicitātes triks, lai parādītu organizācijas ciešās saites ar Somālijas islāmistu grupējuma "Shebab" kaujiniekiem, piektdien paziņoja ASV bāzētā teroristu draudu izlūkošanas grupa "IntelCenter".

Atsaucoties uz nemiernieku izplatītajām fotogrāfijām, "IntelCenter" vēstīja, ka humānās palīdzības sūtījums tika nodots svinīgā ceremonijā, kuras mērķis bija nostiprināt Somālijas iedzīvotāju atbalstu islāmistu ekstrēmistu grupējumiem.

Kāds amerikānis, kas apgalvoja, ka to sūtījusi "Al Qaeda", bēgļu nometnē apmēram 50 kilometrus no Mogadišu izdalīja pārtiku, apģērbus un islāma svēto rakstu Korāna eksemplārus.

Starptautiskās palīdzības organizācijas apgalvo, ka regulāri tik ļoti nepieciešamo humāno palīdzību nabadzīgajiem Somālijas iedzīvotājiem nevar piegādāt drošības apsvērumu dēļ. Nemiernieki regulāri nozog saziedoto pārtiku un medikamentus, bet humānās palīdzības sniedzējiem draud iespējama nolaupīšana.

Pagājušajā nedēļā Starptautiskajai Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness kustībai pirmo reizi izdevās piegādāt pārtikas kravu caur Somālijas dienvidu ostu Kismaju, ko kontrolē "Shebab".

Organizācija paziņoja, ka operācija bija iespējama pēc grūtām sarunām ar "Shebab". Bez pārtikas tiekot plānots Somālijā nogādāt arī sēklas un mēslojumu, kas palīdzētu simtiem tūkstošiem vietējo zemnieku.

"Shebab", kas jau četrus gadus cīnās par Rietumvalstu atbalstītās pagaidu valdības gāšanu, kontrolē plašus rajonus valsts vidienē un dienvidos. Augustā grupējums negaidīti pameta lielāko daļu savu bāžu valsts galvaspilsētā Mogadišu. Analītiķi skaidro, ka iekšējās nesaskaņas, resursu sarukšana un tautas atbalsts, kā arī nespēja gāzt valdību bija galvenie iemesli, kāpēc "Shebab" atkāpās no gadiem ilgās asiņainās cīņas.

"Shebab" 2009.gadā padzina no savas teritorijas vairākas humānās palīdzības organizācijas, tostarp ANO Pasaules pārtikas programmu (WFP), kuras šis grupējums dēvēja par Rietumvalstu spiegiem un kristiešu krustnešiem. WFP turpināja sūtīt palīdzību citiem Somālijas rajoniem, kurus "Shebab" nekontrolē.

Somāliju pēdējos gados ir skāruši secīgi sausuma periodi, un bruņotā konflikta turpināšanās apgrūtina humānās palīdzības aģentūru darbību un piekļuvi kopienām valsts dienvidos.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) apkopotā informācija liecina, ka Somālija pastāvīgi badā dzīvo vismaz 750 tūkstoši cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu