Puse amerikāņu atbalsta marihuānas legalizāciju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

50% amerikāņu uzskata, ka pienācis laiks ASV legalizēt marihuānu, liecina pirmdien publicētie "Gallup" aptaujas rezultāti.

Pagājušajā gadā marihuānas legalizāciju atbalstīja 46% respondentu, bet tālajā 1969.gadā, kad "Gallup" šo jautājumu uzdeva pirmo reizi, tādās domās bija tikai 12% amerikāņu, kamēr 84% pret to iebilda.

"Ja pašreizējā tendence marihuānas legalizācijas jautājumā turpināsies, var pieaugt spiediens, lai valsts likumi tiktu saskaņoti ar tautas vēlmēm," teikts aptaujas veicēju paziņojumā.

Vislielākie atbalstītāji jaunieši

Vislielākais marihuānas legalizācijas atbalstītāju skaits ir liberāļu vidū, kur tas sasniedz 69%, vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem (62%) un starp ASV rietumu štatu iedzīvotājiem (55%).

Savukārt mazākas izredzes sastapt marihuānas legalizācijas atbalstītājus ir vecuma grupā virs 65 gadiem (31%), starp konservatīvajiem (34%) un starp dienvidniekiem (44%).

Sabiedriskās domas pētniecības organizācija "Gallup" savus secinājumus izdarījusi, pamatojoties uz telefonisko aptauju, kas veikta laikā no 6. līdz 9. oktobrim, intervējot pieaugušos visos 50 ASV štatos. Aptaujas kļūdas robeža ir plus/mīnus četri procentpunkti.

Par legalizāciju runā ikvienā "sabiedrības segmentā"

Nacionālā Marihuānas likumu reformas organizācija (NORML) savā interneta vietnē norāda, ka "marihuānas legalizācija kļūst populārāka gandrīz ikvienā" sabiedrības segmentā.

Vienlaikus organizācija tomēr atzīst, ka pārmaiņu panākšanai nepieciešams lielāks politiskais spiediens.

Iecere atcelt aizliegumu visā ASV, bet ļaut brīvu vaļu arī štatiem

Pagājušā gada jūnijā vairāki ASV Kongresa locekļi ierosināja likumprojektu par marihuānas legalizāciju, kas paredzēja atcelt šīs narkotikas aizliegumu visā valsts teritorijā, vienlaikus atļaujot katram štatam pašam lemt par tās tirdzniecības regulāciju, aplikšanu ar nodokļiem un kontroli.

Tas bija pirmais nacionāla mēroga mēģinājums legalizēt marihuānas lietošanu un ražošanu, lai gan likumprojekta ierosinātāji paši atzina, ka tā apstiprināšana ir mazticama.

"Mēs uzskatām, ka federālajai valdībai nevajadzētu nodarboties ar pieaugušo tiesisko vajāšanu par marihuānas smēķēšanu," tolaik norādīja Pārstāvju palātas loceklis Bārnijs Frenkss, kurš pārstāv Masačūsetsas demokrātus. "Mums nav pietiekami daudz prokuroru un policistu, lai to darītu."

"Nedomāju, ka mēs to dabūsim cauri Kongresam, taču, manuprāt, mēs panākam progresu. Tas ir izglītošanas process,"

atzina Frenkss.

Medicīnas nolūkiem vai "paša vajadzībām"

Jau šobrīd 16 pavalstis un Kolumbijas apgabals ir legalizējuši marihuānas ražošanu un lietošanu medicīniskiem nolūkiem, bet 14 štati ir dekriminalizējuši neliela apjoma narkotikas glabāšanu paša vajadzībām.

Tikmēr saskaņā ar Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) datiem par pārkāpumiem, kas saistīti ar marihuānu, 2009.gadā tika arestēti 850 000 amerikāņu.

Deviņos no desmit gadījumiem aizturēšana bijusi saistīta ar marihuānas glabāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu