Ēģiptē valdošā vara izklīdina protestētājus; 11 nogalinātie

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptes galvaspilsētas Kairas Tahrira laukumā svētdien gāja bojā vismaz 11 cilvēki, policijai izklīdinot demonstrantus, kuri pieprasīja, lai valdošā militārā padome nodotu varu civiliedzīvotājiem.

Vismaz četri no bojāgājušajiem ir nošauti, vēstīja ziņu aģentūras AFP žurnālists. Mediķi pirms tam paziņoja par vēl septiņiem bojāgājušajiem, no kuriem četri nošauti un trīs nosmakuši asaru gāzes dēļ.

Sestdien sadursmēs starp Ēģiptes policiju un demonstrantiem gāja bojā divi demonstranti, kas bija nāvējoši ievainoti ar gumijas lodēm - viens Kairā un viens Ēģiptes otrajā lielākajā pilsētā Aleksandrijā.

Pret miermīlīgu protestu ar asaru gāzi un gumijas lodēm

Sadursmes sestdien sākās Kairas Tahrira laukumā, kad policija ar asaru gāzi un gumijas lodēm mēģināja izjaukt sēdstreiku pret valdošo militāro padomi, kas nāca pie varas februārī pēc prezidenta Hosni Mubaraka demisijas tautas protestu dēļ.

Sēdstreikā sestdien piedalījās daļa no desmitiem tūkstošu protestētāju, kas piektdien Tahrira laukumā bija pieprasījuši ātru pāreju uz civilu pārvaldi un militārās padomes darbības izbeigšanu.

Protesti daudzviet valstī

Demonstrācijas sestdien notika ne vien Kairā un Aleksandrijā, bet arī Asuānā un Suecā. Iekšlietu ministrija paziņoja, ka starp sadursmēs ievainotajiem bijuši arī 40 policisti.

Ēģiptē 28.novembrī sāksies parlamenta vēlēšanas, kuras ilgs trīs mēnešus.

Militāristi plāno paturēt daļu varas

Protestētāji iebilst pret militārās padomes izstrādātu konstitūcijas projektu, kas ļautu armijai paturēt pārāk daudz varas pēc jaunas civilas valdības ievēlēšanas. Viņi arī ir nobažījušies, ka šīs vēlēšanas ļautu atgriezties pie varas Mubaraka pārstāvētās un tagad slēgtās Nacionāldemokrātiskās partijas biedriem.

Militārā padome ir paziņojusi, ka nodos varu pēc prezidenta vēlēšanām, kuru datums vēl nav noteikts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu