Mirusi Staļina vienīgā meita

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Amerikas Savienotajās Valstīs 85 gadu vecumā mirusi Padomju Savienības līdera Josifa Staļina vienīgā meita.

Svetlana Alilujeva, pazīstama arī kā Lana Pītersa, mirusi Viskonsīnas štata veco ļaužu aprūpes namā.

Veselības problēmu un cienījamā vecuma dēļ viņa mūžībā aizgāja jau 22.novembrī, taču publiski par to kļuva zināms tikai tagad.

Sākotnēji viņai bija tēva uzvārds, pēc tēva nāves viņa pieņēma mātes uzvārdu Allilujeva. 1967.gadā viņa pārcēlās uz dzīvi ASV. Par aizbraukšanu no Padomju Savienības Svetlana dzimtenē tika ļoti kritizēta. ASV sieviete kļuva par aktīvu PSRS kritizētāju un sarakstījusi vairākas grāmatas.

Tēva ēnā

Grāmatās un intervijās Svetlana atzinusi, ka tēvs viņu mīlējis, taču vienlaikus bijis ļoti nežēlīgs un rupjš cilvēks, kurš nepieļāva domu, ka meita varētu neiet viņa pēdās un nekļūt par marksisma sekotāju. Kad meitene 17 gadu vecumā iemīlēja kādu gados vecāku vīrieti - ebreju rakstnieku, tēvs vīrieti nosūtīja uz vienu no bēdīgi slavenajām nometnēm Sibīrijā. 1945.gadā Svetlana apprecējās ar kādu studentu un kopdzīvē dzima dēls, kuru viņa nosauca par Josifu. Tiesa, laulībai nebija ilgs mūžs, un jau pēc diviem gadiem tā tika šķirta. Dažus gadus vēlāk Svetlana apprecējās vēlreiz - ar padomju funkcionāra Andreja Ždanova dēlu Juriju Ždanovu, taču arī šī laulība drīz vien tika šķirta. Taču īsās laulības laikā piedzima Svetlanas otrais bērns - meitiņa Jekaterina.

Lūdz patvērumu ASV

Pēc Staļina nāves viņa meita zaudēja daudzas privilēģijas. Padomju amatpersonas centās regulēt sievietes dzīvi pēc saviem ieskatiem. 1970.gadā, esot Indijā, Svetlana ieradās ASV vēstniecībā, kur lūdza patvērumu. Jau uzreiz pēc nonākšanas Amerikā viņa PSRS režīmu asi nosodīja.

1970.gadā viņa apprecējās ar arhitektu Viljamu Vesliju Pītersu, un viņiem piedzima meita Olga, bet šī laulība tika šķirta 1973.gadā.

Apmet kažoku uz otru pusi?

Lana Pītersa 1984.gada novembrī atgriezās Maskavā, kur viņa nosodīja rietumvalstis un apgalvoja, ka viņu esot izmantojusi ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP). 1986.gada aprīlī pēc nesaskaņām ar radiniekiem viņa atgriezās ASV un atsauca savus paziņojumus pret rietumvalstīm. Viņa daļu mūža pavadīja arī Anglijā, Francijā un pat kādā Šveices klosterī.

ASV mediji vēsta, ka sievietes nāves cēlonis bija saslimšana ar zarnu vēzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu