ASV: Krievijai tuvojas "arābu pavasaris"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone Krievijas nedēļas nogalē notikušajām valsts domes vēlēšanām veltījusi asu kritiku, kuras dēļ pamatīgi sanaidojusies ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu, kurš uz kritiku atbildējis visai skarbā stilā, raksta newsru.com. Savukārt prezidenta amata kandidāts Džons Makeins paudis viedokli, ka Krieviju jau pavisam drīz gaida režīma maiņa.

Klintone publiski paziņojusi, ka vēlēšanas Krievijā neuzskata "ne par brīvām, ne taisnīgām". Saskaņā ar Klintones teikto, par Krievijā novērotajām tendencēm un simtiem paziņojumu par nopietniem vēlēšanu pārkāpumiem nobažījusies visa ASV administrācija.

"Kad varas iestādes nenovērš to cilvēku vajāšanu, kuri uzstāj uz savām tiesībām un norāda uz pārkāpumiem, tās sagrauj likuma taisnības sistēmu un cilvēku uzticēšanos visai valstij. Mēs to redzam daudzās vietās, ne tikai Valsts domes vēlēšanas Krievijā, kas nebija ne brīvas, ne taisnīgas," paziņoja Klintone, kura patlaban ieradusies vizītē Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

Krievija: lai Klintone paskatās, kas notiek pašas valstī

Jāatgādina, ka vēlēšanu novērotāji nupat notikušās vēlēšanas uzskata par netīrākajām kopš PSRS sabrukuma, un internetā parādījušies simtiem video, kuros nofilmētas krāpšanās vēlēšanu iecirkņos un citi būtiski pārkāpumi.

Krievijas Centrālās vēlēšanu komisijas vadība jau dažas stundas vēlāk ieteica Klintonei mazāk uztraukties par vēlēšanām Krievijā, bet vairāk pievērsties vēlēšanām pašai savā valstī. Savukārt Krievijas prezidents, komentējot video, kuros redzami pārkāpumi vēlēšanās, apgalvojumus par krāpšanos noraidījis. Viņaprāt, video "neesot redzams nekas" un jebkurā gadījumā vēlēšanu rezultāti atspoguļojot "Vienotās Krievijas" atbalsta līmeni sabiedrībā.

Makeins tviterī saķeras ar Putinu

Asi par vēlēšanām Krievijā izteicies arī bijušais ASV prezidenta amata kandidāts Džons Makeins, kurš ar sociālās vietnes "Twitter" starpniecību vērsies pie Krievijas premjerministra Vladimira Putina, kuru visai familiāri aicina gatavoties tādai pašai režīmu maiņai, kāda notikusi Tunisijā, Ēģiptē, Lībijā un citās valstīs "arābu pavasara" ietvaros.

"Dārgais Vlad! "Arābu pavasaris" tuvojas jūsu apkārtnei," raksta Makeins, ievietojot turpat arī saiti uz "The Wall Street Journal" rakstu, kurā vēlēšanas Krievijā raksturotas kā pamatīga sakāve varas partijai, kas var sašūpot arī Putina izredzes atgriezties prezidenta krēslā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu