Medvedevs: Krievija ir gatava investēt eirozonā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievija ir gatava investēt eirozonas glābšanā, kuru pārvalda Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), ceturtdien, noslēdzot savu tikšanos ar Eiropas Savienības (ES) līderiem, paziņoja prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Atsaucoties uz SVF kvotu noteiktajām saistībām, Medvedevs sacīja: "Mēs ievērosim visas saistības. Mēs esam gatavi investēt visus finanšu līdzekļus, lai atbalstītu Eiropas ekonomiku un eirozonu."

Medvedevs norādīja, ka Krievija ES palīdzēs atbilstoši savai kvotai SVF, tomēr ir gatava izskatīt arī citus pasākumus Eiropas Savienības atbalstam. Viņš arī uzsvēra, ka galvenais ir lēmumi, ko pieņems ES dalībvalstis, jo "palīdzēt Eiropai var vien pati Eiropa".

"Krievija ir ļoti ieinteresēta, lai ES paliek ietekmīgs ekonomiskais un politiskais spēks. Mums ir ļoti svarīga apvienota Eiropa, un mums ir ļoti svarīgi, lai Eiropas valstis vienotos, parādītu vīrišķību šajā sarežģītajā situācijā un saglabātu vienu no svarīgākajām valūtām ‒ eiro," žurnālistiem Briselē pavēstīja Medvedevs.

Šādus komentārus Medvedevs izteica pēc tam, kad viņa ekonomisko jautājumu padomnieks Arkādijs Dvorkovičs pavēstīja, ka Maskava ir gatava atvēlēt līdz pat 20 miljardiem dolāru (10,7 miljardiem latu) atkarībā no panāktā progresa saistībā ar 200 miljardu eiro (140,5 miljardu latu) piešķiršanu SVF, par ko vienojušies ES līderi.

ES dalībvalstīm sniegusi laiku līdz pirmdienai, lai izstrādātu detaļas par divpusējiem aizdevumiem SVF, kas varētu tikt izmantoti parādsaistību nomocītās eirozonas stabilizēšanai.

Medvedevs neminēja konkrētas summas, taču piebilda, ka Krievija "ir gatava aplūkot un apsvērt citus atbalsta pasākumus", kā arī SVF kontrolētu palīdzību, ko patlaban apspriež finanšu ministri visā pasaulē.

Dvorkovičs iepriekš norādīja, ka desmit miljardi dolāru, kurus drīzumā Maskavai atgriezīs SVF, pēc fonda lūguma varētu tikt novirzīti eirozonas palīdzībai un vēl desmit miljardi dolāru varētu tikt atvēlēti kā izvēles atbalsts.

Medvedevs sacīja, ka Krievija vēlas redzēt ES "saglabātu kā spēcīgu politisku un ekonomisku spēku, un eiro saglabātu kā vienu no svarīgākajām rezervju valūtām".

Viņš pavēstīja, ka 41% no Krievijas valūtas rezervēm veido eiro un puse no Krievijas ārējās tirdzniecības tiek veikta ar ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu