Obama ar Medvedevu apspriež Krievijas pēcvēlēšanu protestus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV prezidents Baraks Obama piektdien ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu apspriedis nesen Krievijā notikušos plašos protestus pret Valsts domes vēlēšanu rezultātu falsifikāciju, un uzslavējis viņa solījumus izmeklēt pārkāpumus.

Kā paziņoja Baltais nams, Obama telefonsarunā arī apsveicis Medvedevu ar Krievijas iestāšanos Pasaules Tirdzniecības organizācijā, kas esot taustāms rezultāts viņa administrācijas īstenotajai ASV-Krievijas attiecību pārstartēšanas politikai.

Obama sarunā pieskāries ziņām par "pārkāpumiem vēlēšanu gaitā un atzinīgi novērtēja prezidenta Medvedeva apņemšanos izmeklēt šīs sūdzības", teikts Baltā nama paziņojumā.

"Prezidents Obama arī pieminēja miermīlīgās demonstrācijas, kas notikušas visā Krievijā, un uzslavēja, kā Krievijas valdības amatpersonas nodrošinājušas labvēlīgus apstākļus, kas ļāva šīm demonstrācijām notikt mierīgi un likumīgi," paziņoja Baltais nams. "Prezidents Obama norādīja, kā šī pilsoniskās sabiedrības izpausme sakrīt ar Krievijas modernizāciju, kuru prezidents Medvedevs centies pēdējos četros gados veicināt."

Krievijā kopš 4.decembra vēlēšanu noslēguma publiskotas neskaitāmas liecības par rezultātu viltošanu, arī videoreportāžas par nelikumīgu biļetenu ievietošanu balsošanas urnās, novērotāju atskaites un fotogrāfijas, kas liecina par balsu skaitīšanas rezultātu sagrozīšanu.

Novērotāji vairākos iecirkņos Maskavā konstatējuši, ka rezultāti falsificēti par labu Kremļa partijai "Vienotā Krievija", savukārt liberālās partijas "Jabloko" sniegums oficiālajos rezultātos sarucis līdz nepazīšanai.

Par konstatētajiem pārkāpumiem opozīcijas partijas vairākās Krievijas pilsētās jau vērsušās ar prasībām tiesās.

Protesta akcijas pret vēlēšanu rezultātu viltošanu demonstrācijas Maskavā un citās Krievijas pilsētās sākās drīz pēc balsošanas noslēguma. Policijas arestējusi vairākus simtus to dalībnieku.

Demonstrācijā pret rezultātu viltošanu pagājušajā sestdienā Maskavā Bolotnaja laukumā pēc dažādiem aprēķiniem pulcējās no 20 līdz 80 tūkstošiem cilvēku. Tā noritēja mierīgi, un atšķirībā no iepriekšējām protesta akcijām par tās norisi informēja arī valsts telekanāli.

Sestdienas mītiņā tika pieņemta rezolūcija, kuras galvenā prasība ir parlamenta vēlēšanu rezultātu atcelšana.

Ja varasiestādes šo prasību neizpildīs, demonstranti sola no jauna pucēties protesta akcijā 24.decembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu